Докога? Мизия и други населени места отново са под вода. Преживях потопа в Мизия преди 4 години заедно с моите съграждани, написа във фейсбук председателят на БСП Корнелия Нинова. Спомням си цинизма на Ивелина Василева-министър от ГЕРБ тогава: "свиквайте, заради промените в климата, ще е така."

Как се свиква със страха при всеки по-силен дъжд, че ще те залее вълна, как се свиква с факта, че с двеста лева пенсия трябва да градиш дом отначало? И с безхаберието, некадърността на правителството и далаверите му с Напоителни системи и концесии на язовири ли да свикваме? Не, няма да свикваме. Ще ви държим сметка на всички от всякакви партии, които разрешихте да се изсекат горите, които нарязахте за скрап напоителни системи, които раздадохте язовирите за печалбарство и ви гарантирам, че ще понесете отговорност за погубените домове и съсипания живот на стотици българи, завършва изявлението си Нинова.

Областният управител на Враца Малина Николова обяви със заповед бедствено положение на територията на общините Борован, Хайредин и Мизия заради обилните валежи и опасността от преливане на язовири, съобщиха от областната администрация.

Въведен е в действие областният план за защита от бедствия, в частта "Наводнения". Бедственото положение е в сила от 10 часа на 10 юли до 21 часа на 16 юли 2018 г., уточняват в съобщението.

Кметовете на трите общини трябва да предприемат необходимите мерки, според общинските планове за защита на населението. Областният съвет за сигурност и щабът за изпълнение на областния план за защита преминава в непрекъснат режим на работа, допълват от областната администрация. По данни на Съвета сега няма опасност за населението.

Кметът на община Мизия Виолин Крушовенски по-рано днес обяви частично бедствено положение в града, след като през нощта от обилния дъжд голямо количество скатни води от околните хълмове предизвикаха наводнение. По първоначални причина за пороя от скатните води са дъждовете и в съседните общини Оряхово и Кнежа, за които разположената в низина Мизия е естествен водосбор.