Най-големият полицейски синдикат - Синдикалната федерация на служителите в МВР, не е склонен да даде толеранс от 100 дни на новия вътрешен министър. Това става ясно от позиция на СФСМВР, публикувана във фейсбук.

От синдиката напомнят, че част от договорените условия от срещата с премиера на 10 януари все още не са намерили развитие и допълват, че заради начина, по който се води социалният диалог е на път да се обезличи срещата с Борисов.

"Постигнатият на срещата с министър председателя на Република България г-н Бойко Борисов добър резултат е на път напълно да бъде обезличен от начина, по който се води социалният диалог в МВР, и липсата на каквото и да било намерение на управляващия го политически екип за конструктивност, непреднамереност и уважение към нас като партньори", се казва в позицията на полицейския синдикат.

От СФСМВР се надяват постът на нов министър, решението за когото от синдиката очакват "с особено внимание" да бъде зает от човек не само с политически и законотворчески опит, но и познаващ работата и проблемите на МВР. "Очакваме лидерите на управляващата коалиция да вземат правилното решение относно избора на министър на вътрешните работи, доколкото реформата в Министерството е безусловна и поета като ангажимент на най-високо правителствено ниво."

Междувременно премиерът Бойко Борисов обяви след Коалиционен съвет, че на парламента за утвърждаване на поста министър ще бъде предложен настоящият главен секретар на МВР Младен Маринов (на снимката).

От синдиката напомнят, че са проявили "толерантност и коректност по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз", като намерението е било "да не се увеличава напрежението и да се осигури максимално спокойствие и сигурност на гостите и гражданите на страната при провеждането му". Но тези толерантност и коректност, според синдиката, не са били оценени правилно "с оглед изпълнение на поети ангажименти за съвместна работа по промените".