Част от възрастните хора с увреждания не могат да се възползват от "зелените коридори" и да пазаруват безопасно, сигнализира БНТ незрящ мъж от Варна. Ради Радев посещава хранителните магазини с помощта на социален асистент. Тя обаче не е била допусната, тъй като е на 45 години.

Ради Радев е напълно незрящ. Всеки ден му помага социален асистент - придружава го до здравни заведения и различни институции, помага му за плащането на битовите сметки и в пазаруването. Проблемът обаче е, че жената - социален асистент, е на 45 години. Така тя не е допусната заедно с Ради в магазина, за да му помогне в пазаруването.

Около 09:00ч. сутринта Радев и неговият социален асистент отиват в близкия хранителен магазин. Охраната обаче не ги допуска да влязат. "Няма да стане, вика, вашата работа. Викам, защо? Момичето, вика, е под 65. Е, хубаво, аз как ще пазаря, обясни ми? Ама, господине, нас глобяват заради вас. Където и да отидеш, няма да ви пуснат двамата!", разказва Ради.

За да бъде решен проблемът, от магазина посъветвали възрастния мъж да се свърже с Регионалната здравна инспекция. "Да ви дадат някакъв документ, че разрешават да влизате, демек, да се застраховате. Отиде момичето, още като го видяха на вратата, викат: "Този случай не е за нас. Отивайте във вашия патронаж", допълва мъжът.

От социалния патронаж предлагат на Радев да направи списък с необходимите продукти и придружителят сам да пазарува. Незрящият мъж обаче не е съгласен, тъй като е на специален хранителен режим заради придружаващи заболявания и иска да присъства на пазаруването.

"Днес така, утре не е, те с тези коридори, с тези часове, възрастните хора съвсем се шашардисаха, съвсем не знаят какво да правят", казва още незрящият човек.

Според Ради Радев, проблемът може да бъде решен, ако се позволи на социалните работници, които придружават хората с увреждания, да имат достъп до хранителите магазини, дори и по време на зелените коридори.