На 4-и срещу 5-и юли (събота срещу неделя) неизвестни мъже с маски на лицата са извършили палеж на флага с цветовете на дъгата, окачен на фасадата на сградата на Walltopia като символ на прайд месеца в България и ЛГБТИ общността, съобщиха огранизацията "Действие" на сайта си, като публикува снимки и видео.

Снимка: Walltopia

Около 02:35 ч. охранителните камери за видеонаблюдение записват двама мъже, движещи се по пешеходния мост над бул. "Цариградско шосе". Те слизат по стълбите в посока сградата на компанията за стени за катерене на бизнесмена Ивайло Пенчев. Вижда се, че двамата с облечени с тъмни дрехи, с качулки и с маски на лицата.

Скрийншот: deystvie.org

Около 03:04 ч. на записа от камерите са регистрирани четирима души, като между тях се разпознават двамата мъже, записани половин час по-рано. И другите двама са маскирани, а един от тях държи в ръце запалена факла. В 03:04:57 ч. се вижда как двама от групата пръскат с водни пистолети, пълни със запалима течност, долната част на 21-метровия флаг, която се намира на около 3,5 метра височина от земята. Секунди по-късно мъжът с факлата подпалва долната част на флага, след което хвърля факлата и избягва с останалите от групата.

Скрийншот: deystvie.org

Охранителят на сградата незабавно предприема процедурни мерки, като подава сигнал на тел. 112 и извиква колеги от охранителната фирма, които патрулират в района на София Тех Парк. По думите на охранителите последваща реакция от полицията след подадения сигнал на телефон 112 не е имало. Все още се работи за уточняване на повече подробности по случая, допълват от "Действие", като уточняват, че разликата в часовете на камерите и в съобщението произлиза от това, че камерите използват зимно часово време.

От компанията на Пенчев също коментираха случилото се:

"Ние, в Уолтопия, вярваме в правото на всеки човек да бъде такъв какъвто е и защитаваме правото му да бъде свободен и щастлив без значение какъв е неговия пол, сексуална ориентация, раса или етническа принадлежност. Затова виждаме престъплението извършено срещу нас като престъпление срещу всички онези, които се идентифицират с тези хуманни убеждения. Разчитаме на органите на реда и правото, които ще издирят извършителите, за да понесат отговорност за действията си".

Палежът на флага е поредният подобен акт на хомофобия в България. През 2019 г. бяха регистрирани 4 отделни нападения срещу общностния център Rainbow Hub, които приключиха със счупена пощенска кутия, табела, счупен от хвърлен камък прозорец и откраднато знаме с цветовете на дъгата, припомнят от "Действие".

На 10-и февруари 2019-та през деня жена бе безпричинно нападната и ударена с юмрук в лицето в центъра на София от мъж на видима възраст около 40 години с думите: "Педал долен, да не съм те видял повече в този район!".

На 12-и декември 2018 година във Варна билборд със снимка на двамата прегърнати мъже и посланието "Няма нищо страшно, това е просто любов" бе залят с черна боя и разкъсан.

През септември 2008-ма година 25-годишният студент по медицина Михаил Стоянов бе убит в парк Борисова градина, София. В показанията си пред полицията двамата мъже, извършители на убийството, признават, че са "прочиствали парка от гейове" и системно са пребивали мъже в парка, които оприличавали като хомосексулани, подчертават от организацията.

"Десетки граждани на България стават жертва на дискриминация заради тяхната сексуална ориентация или полова идентичност. За някои от тези случаи получаваме сигнали, за други разбираме индиректно от близки и приятели, а най-вероятно има още десетки, които остават невидими, тъй като жертвите се страхуват да споделят. Една от причините за това е, че речта и престъпленията от омраза на основа сексуална ориентация и полова идентичност не се преследват от Наказателния кодекс", коментира адвокат Деница Любенова от Младежка ЛГБТ организация "Действие".