Жител на Несебър е поставил билборда, на който пише: "ТОДОР ЖИВКОВ - дългогодишният лидер на МАЙКА БЪЛГАРИЯ", съобщава БГНЕС.

Изображението е монтирано по средата на пътя до Почивната станция на Министерството на отбраната. Билбордът е на път да се превърне в поредната културно-историческа атракция в Несебър, тъй като не малко пътници спират автомобилите си, за да се фотографират до него.

Подобен билборд с лика на Тодор Живков беше поставен в Несебър и миналата година от същия несебърлия - 50-годишния Дочо Дочев. Поводът бе 100-годишнината от рождението на бившия комунистически лидер, управлявал страната ни 33 г. до 1989 г.  За поставяне на лика му Дочев платил с парите, които спестявал от мига, в който разбрал, че Живков вече не е на власт. Ден след поставянето му обаче билбордът беше атакуван с мастилена бомба. Тогава Дочо Дочев лично се нае с ликвидиране на последствията и билбордът бе върнат в първоначалния му вид.

Според него, някои хора са били забравили за добруването по време на управлението на Живков, но той е бил историческа личност и "като такава ще остане в паметта на българския народ", отбелязва nessebar-news.com.

Миналата година на 7 септември стотици честваха 100-годишнината от рождението на Тодор Живков. Това е знак, че носталгията по комунистическата ера остава силна повече от 20 години след нейния край, писа тогава Райтерс.
Новият бюст на Живков беше поставен в родния му град Правец. Имаше изпълнения на певици и народни танци. Депутати от Социалистическата партия, наследници на живковите комунисти, произнесоха речи на церемонията, предавана на живо по телевизията.

По този повод  Ройтерс отбеляза още: "България стана част от Запада, присъединявайки се към Европейския съюз през 2007 г., но остава най-бедната страна - членка с БВП на глава от населението едва 43% от този в останалите държави. Разочарованието от неуспеха да се повиши жизненият стандарт благодарение на пазарната икономика, както и корупцията и непотизма подхранват носталгията по комунистическото минало".