Въпросът за прилагането на насилие при възпитанието на децата е труден и трябва много да се внимава. Душите на децата са много нежни и искат повече ласка, отколкото насилие. Това коментира при посещението си във Варна Българският патриарх Неофит във връзка с Националната стратегия за детето.

Той заяви, че Българската патриаршия ще вземе малко по-късно решение относно Националната стратегия за детето, но това ще стане, когато се развие този въпрос.

Патриархът увери, че Светият синод на Българската православна църква ще излезе със специално становище по въпроса. Що се отнася до публикуваната преди дни позиция по темата, той заяви, че това е било нещо като първоначално становище, което не е било съгласувано предварително на заседание на Светия синод.

Припомняме, че преди дни на сайта на Светия синод беше качено становище, заклеймяващо абортите и приемащо физическите наказания за децата, а вчера стана ясно, че то е неофициално. До публичното му оповестяване се стигнало заради техническа грешка.

Становището, което беше остро критикувано в обществото, всъщност било нещо като чернова, която не била гласувана официално от владиците. Патриархът не бил одобрявал този текст, а изготвянето му било лична инициатива на Ловчанския владика.

В своя защита митрополит Гавриил обясни, че всъщност автор на текста е служител в канцеларията на Синода. Името на дамата е Десислава Панайотова. След като тя написала материала, владиците й казали, че трябва да се съкрати, като се наблегне най-много на въпросите, разглеждани в стратегията. А за абортите трябвало да има 2-3 изречения, които да потвърдят, че БПЦ не ги приема.

Ловчанският митрополит обаче не прочел окончателния текст и се оказало, че Панайотова не направила корекциите, които трябвало. Проектът е бил изпратен до митрополитите. Нито един от тях не дал становище, но не бил и против.

До официално приемане така и не се стигнало. Все пак двама митрополити казали да се качи проекто-становището на сайта на Министерския съвет, за да се спазят законовите срокове.