Областният оперативен щаб /ООЩ/ в Пловдив предлага спиране на плановия прием и плановите операции в болниците, във връзка с увеличаващата се заболеваемост от COVID-19 в Пловдивска област и навлизането ни в т.нар. лилава зона със заболеваемост от 769 на 100 000 души население. Това стана ясно днес след заседанието на ООЩ, проведено под председателството на Областния управител Ангел Стоев.

РЗИ ще оформи заповедта и ще я изпрати за одобрение до здравното министерство.

Директорът на РЗИ д-р Сийка Димчева, ще изпрати и предложение да не се затварят детските и женски консултации. Диагностично-консултативните центрове и медицинските центрове ще трябва да осигурят часови коридор само за здрави деца, за извършване на редовните им имунизации, както и за регулярното проследяване на бременните.

Директорите на болници в областта са алармирали ООЩ за недостиг на кислород. Те са казали, че са на ръба и количествата едва ще им стигнат за събота и неделя. Директорите на болници настояват износът да се спре още днес, включително и за промишлени нужди. Областният управител Ангел Стоев е поел ангажимент да изпрати спешно писмо в тази връзка до Министерството на здравеопазването.

Областният управител съобщи още, че ситуацията с коронавирусната инфекция е сериозна. Към днешна дата са разкрити 1083 легла. Към момента са свободни 261, а свободните легла за интензивно лечение са 23.

По-рано от здравното министерство съобщиха, че има достатъчно кислород в болниците и не се налага спиране на износа му.