Октай Енимехмедов, който вчера направи опит за изстрел срещу лидерa на ДПС Ахмед Доган, обяснява деянието си като лично решение и по никакъв начин не приема да бъде свързан с други хора и мотиви, коментира Стойчев, цитиран от "Фокус".

По думите на Стойчев – мотивът на Енимехмедов е да покаже на обществото, че съществува, и че неговото мнение трябва да бъде зачетено. Това е моят начин да кажа на всички какво мисля, е заявил пред разследващите извършителят на нападението. Октай Енимехмедов не е искал да убие Ахмед Доган, а само да получи "своите пет минути слава" и да покаже на лидера на ДПС, че не е недосегаем, обясни Стойчев.

Според него – това намерение се доказва и с това, че пистолетът е бил зареден със сигнално-звукови патрони, които са целели само да произведат силен звук. Една от целите на извършителя е да стане публично известен и да сподели вижданията си. Той се описва като български патриот, който прави това за доброто на държавата, отбеляза директорът на Института по психология.

Той посочи, че в дома на Енимехмедов в София е намерено предсмъртното писмо, адресирано до майка му, в което той посочва, че - може да загине и се извинява, че няма да може да завърши образованието си.

Октай Енимехмедов се определя като честен човек, с висок морал, и напълно самостоятелен в решенията си. Неговото деяние представлява еманация на неговото его, чрез което иска да покаже, че присъства в този свят и има какво да каже на обществото, заяви Неделчо Стойчев.

Оръжието, използвано от нападателя на лидера на ДПС Ахмед Доган, е технически изправен газов пистолет, който не е преправян в боен. Оказа се, че патроните в него не са били смъртоносни, а сигнално-звукови. Това стана ясно в събота вечерта, след пресконференция на СДВР. Директорът на столичната полиция старши комисар Валери Йорданов коментира, че може да не бъде повдигнато обвинение за опит за убийство, а само за хулиганство.

Днес обаче градският прокурор Николай Кокинов коментира, че на нападателя на Доган - Октай Енимехмедов, предстои да бъдат повдигнати две обвинения – за хулиганство и за закана за убийство. Според магистрата не е необходимо да се търси отговорност на делегатите, реагирали агресивно срещу заплашилия лидера им млад мъж. „Неминуемо в такива ситуации се причиняват вреди, не сме обсъждали такава мярка. А и не е необходимо, според мен. Просто изненадата беше пълна за всички в този момент”, каза прокурорът.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган бе нападнат от 25-годишния Октай Енимехмедов от Бургас по време на реч на конференция на ДПС. Нападателят бе отблъснат първо от Доган, а впоследствие повален от охранители и делегати. Енимехмедов е бил във ВМА, където му бе оказана помощ след побоя на трибуната от делегати от партията.