Вече е организирано тестването на 1000 души, които ще бъдат изследвани за коронавирус и върху чиито резултати ще се гради статистически модел. Изследването ще се проведе в МВР болница (започва от понеделник) и е организирано от вътрешния министър, защото те са полицаи. Това каза по bTV ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Ще се справи ли здравната система с коронавирусната вълна

По данни на епидемиолозите е отминала вълната на грип тип Б, но се задава вълната на коронавируса, каза ген. Мутафчийски, който е и директор на ВМА.

Средният период, за който вирусът изчезва в организма, е 28 дни, затова е и удължен периодът на карантината, но има и случаи, отбелязани в медицинската литература, за 37 дни, през които заразата е активна.

85 процента от заразените с COVID-19 у нас са до 50-годишна възраст и те също боледуват тежко, изтъкна ген. Мутафчийски. У нас най-младият пациент е на 3 години, най-възрастният - на 85. Най-засегнатата възрастова група обаче е до 50 години. А годините не винаги предопределят как ще протече заболяването, коментира ръководителят на Националния щаб.

"В момента можем да дадем грижи на всички, за да се справят. Но при натоварена здравна система дали може да стане това? Крайно време е да разберем, че няма да има пощаден и нито една възрастова група не бива да се отнася лекомислено. Засега няма хоспитализирани деца. Всички са на домашно лечение", съобщи ген.-майор проф. д-р Мутафчийски.

В момента сме на ранен етап от епидемията, а развитието й зависи от спазването на мерките.

"Вие виждате вече - нито една здравна система не може да понесе този удар и лекарите са изправени пред дилеми на кого да помогнат и на кого - не. Нарушава се принципът на здравеопазването да се даде на всеки най-доброто", каза председателят на Националния оперативен щаб.

По последни официални данни - към 08.00 часа на 29 март - 338 души са вирусоносители - със седем нови случая след 17.00 часа на 28 март. Осем са починалите, 11 са излекуваните.

От COVID-19 ли е починал мъжът от Банско

Починалият в Благоевград пациент е проявявал всички симптоми на COVID-19 и е дал една положителна проба, заяви ген. Венцеслав Мутафчийски по повод на твърденията на общинския кризисен щаб в Банско, че мъжът, който издъхна в благоевградската болница, не е бил болен от коронавирус.

"Дай, Боже, да е така, но едва ли, защото починалият има всички симптоми. И на мен ми се иска да не е", каза Мутафчийски.

За БТА директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Благоевград д-р Калоян Калоянов съобщи, че мъжът е от Банско, но не е работил на ски лифта, каквато беше първоначалната информация, а в цех за мебели в курортния град.