Струва ли човешкият живот 10 лева - този въпрос беше провокиран от скандалното решение на застрахователя да бъдат изплатена такава сума за загинал при страшната автобусна катастрофа край Своге миналото лято. Само за часове, след намесата на Комисията по финансов надзор, то беше ревизирано и на близките ще бъдат изплатени по 50 000 лева обезщетение, както изисква законът. Живите обаче продължават да се възмущават.

В края на август 2018 г. екскурзия на група пенсионери завърши с кървавия инцидент, при който загинаха 20 души, а 13 бяха ранени. Връщайки се от фолклорно надпяване със съпруга си, Зоя Хубева не подозира, че пътува в автобуса на ужасите. Тя е най-тежко ранената жена. Прекарва 55 дни в реанимация, а лекари от пет отделения правят и невъзможното, за да я спасят. Не такава е обаче съдбата на съпруга й, който умира. 

На 21 май по сметките на трима от пострадалите семейства постъпват по 10 лева. Зоя и синът й дори не са сред тях. КФН счита сумата за противозаконна, тъй като по закон застраховката "Злополука" за пътниците е 50 000 лева за загинал, които се разпределят между неговите наследници. Според застрахователната компания обаче има липсващи документи, на основанието на които да извършат такъв превод. Броени часове след разрасналия се скандал настъпи обрат и застрахователят заяви, че пълните обезщетеният ще бъдат изплатени. От застрахователното дружество разясниха, че това ще стане в срок от 15 дни след подаване на всички необходими документи от наследниците.

"Казах, че не ги искам тези 10 лева. Това е една подигравка с хората. Дори и да ги накажат, сакатите няма да се оправят напълно, мъртвите няма да станат от гроба, не виждам някаква полза. Но трябва да има справедливост все пак", коментира Хубева пред bTV.

"Намерих се на един камък и от там не можех да мръдна. Имаше една жена до мен, която пипнах, беше студена и помислих, че е мъртва", това си спомня за първите мигове след инцидента тя, след което изпада в кома.

За загубата на мъжа си казва:

"Разбрах по-късно, когато излязох от кома. Но ми казаха по-късно, за да не ме разстройват. Беше ми много мъчно, но нямах какво да направя. Станало е лошото".

 А днес:

"Сега се чувствам по-добре. Още не съм се възстановила нацяло, но се надявам да стане. 6 операции имам, с 8 пирона в ръката и изкуствена става съм. Борих се доста. Дните минават като най-обикновени. Тази катастрофа ме върна много назад, вече не е същото. Не се чувствам радостна вътре в душата ми. Живея, но не е същото, преди бях по-весела. Опитвам се да забравя, но това не се забравя. Губят ми се нещата, дори забравих всички песни. Дори не помня откъде се връщахме".