Разчистването на пластмасовите и фармацевтични отпадъци от общинския имот до моста на автомагистрала "Струма" край Дупница приключи днес, съобщиха от Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

Част от отпадъците се запалиха в средата на миналия август 2019 и станаха причина за увреждане на пътната инфраструктура. Разчистването е извършено по разпореждане на министъра на околната среда и водите Емил Димитров и под надзора на Върховна административна прокуратура.

Министърът днес е проверил на място изпълнението на дейностите по почистване на отпадъците. Дружеството "Балканфарма Дупница" АД е отстранило общо 1870,64 тона композитни опаковки, а община Дупница е премахнала 178,32 тона твърда пластмаса. Продължава извозването на останали на терена излезли от употреба гуми и смесени отпадъци.

Премахването на отпадъците станало възможно след като министър Димитров се е срещнал и преговарял с ръководството на фармацевтичната компания "Тева", собственик на "Балканфарма Дупница" АД, която е генератор на част от отпадъка. В началото на септември 2020 г. фармацевтичната компания е започнала процеса по премахване на отпадъци от общинския имот до моста на магистралата.

Останалата част от отпадъците от терена до моста са били разчистени от Община Дупница в изпълнение на предписание на РИОСВ-София.

Пластмасовите отпадъци са били оставени на нерегламентиран терен до автомагистралата от бивш изпълнител на дейности по събиране и съхранение на отпадъци, чието разрешение за дейности с отпадъци е било отнето от РИОСВ-София на 21 август тази година.