Отчетът на Националния оперативен щаб започна с най-оптимистичните новини досега.

"За вчерашния ден няма новозаразени деца, няма нови случаи на заразени сред медицинския персонал, няма и човек, починал от коронавирус". Това заяви по време на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб националният епидемиолог д-р Ангел Кунчев.

6 са новите установени случаи за последното денонощие при 346 извършени теста. Четири от тях са в София, 1 - в Благоевград, 1 - в Пазарджик, от тях трима са настанени в болница.

У нас днес се провежда матура по български език. По повод това Кунчев увери и децата, и родителите, че са взети всички мерки за организацията на процеса и училищата са едни от най-безопасните места, като се взети мерки за дезинфекция и усилено присъствие на квестори.

В международната обстановка също няма съществено различие - водещите страни по заразени с COVID-19 са САЩ, Бразилия, Русия, Великобритания. В САЩ - 20 350 нови случаи за 24 часа и 638 починали, в Бразилия - 16 409 заразени и 480 починали, в Русия - 9268 души със 138 починали.

Продължава да се разраства епидемията в Южна Америка - в Перу и Чили има висока степен на заболяваемостта. На Балканите няма динамика, като Турция е с най-много новозаразени - 839 и 25 починали, в Румъния са починали 7 души, а в Гърция - двама.

Висок брой са заразените в Северна Македония - 62-ма с 2 починали.