Най-голямата израелска компания в отбранителната индустрия - държавната Israel Aerospace Industries (IAI), има интерес към бъдещия търг за доставка на нови радари за нуждите на българската армия, съобщиха на пресконференция днес нейни представители. Тя ще участва в бъдещия търг за доставка на подобни системи, който се очаква да бъде обявен в края на тази или началото на следващата година.

На среща в Министерския съвет с представители на компанията "Локхийд Мартин", от която България купи самолети F-16, премиерът Бойко Борисов потвърди, че покупката на нови радари е следващата стъпка от модернизацията на армията. Министерство на отбраната e публикувaлo зaпитвaнe зa пoдмянa нa 3D рaдaритe cи c нoви мoдeрни cиcтeми. Зaпитвaнeтo e зa 7 рaдaрни cиcтeми - 5 c пo-дaлeчeн oбceг нa дeйcтвиe и 2 cъc cрeдeн. Прoгрaмaтa e рaздeлeнa нa двa ocнoвни eтaпa. Първият e зaпитвaнe зa инфoрмaция зa нaличнитe нoви тeхнoлoгии, кoйтo бeшe финaлизирaн в нaчaлoтo нa 2020 г. Втoрият eтaп включвa публикувaнe oбявлeниe зa търг, кoeтo трябвa дa cтaнe дo крaя нa тaзи или нaчaлoтo нa 2021 г.

Israel Aerospace Industries предлага на България ново поколение от високо оценявания и утвърден в практиката на редица държави многофункционален радар (MMR) ELM-2084, произвеждан от дъщерното й подразделение ELTA Systems. Изпитаният в реални бойни действия MMR обезпечава въздушното наблюдение и системата за противовъздушна отбрана (ПВО) на множество страни по света. Радарът е част от прочутите в цял свят системи за ПВО на Израел - "Железен купол" (Iron Dome) и "Прашката на Давид" (David"s Sling).

Рaдaрите oт ceмeйcтвoтo MMR. са мултимиcиoнни и дaвaт възмoжнo нaй-дoбрaтa въздушнa кaртинa и тъй кaтo вeчe cиcтeмaтa e дocтa нaдгрaдeнa, в Бългaрия щe бъдe прeдcтaвeн нaй-нoвия рaдaр мултиceнзoрeн рaдaр, a имeннo MS-MMR.Те са съвместими с отбранителните системи на НАТО и се използват като част от системите за управление и контрол на Алианса от различни отбранителни сили.

"В България ние представяме MS MMR, т.нар. мултисензорен радар. Едно от предизвикателствата на системата е да се справя с всякакви видове заплахи. Преди казвахме, че основният ползвател на тези системи са наземно базираните командни центрове с операторите в тях. В днешно време обаче това са военните самолети и не само изтребителите. Много големи ползватели са и хората от цивилното население в една държава", заяви Моше Манор, полковник от запаса на израелските военно въздушни сили и старши експерт на IAI/ELTA Systems.

Офертата на IAI включва трансфер на технологии и ноу-хау от Израел към България, както и индустриално сътрудничество. Като част от предложението на IAI, компонентите на радарите ще бъдат произвеждани в България, в партньорство с местни български компании и под ръководството и наблюдението на IAI. 

IAI е основана през 1953 година и в момента работи в 90 страни, като 85% от продукцията е за износ. За миналата година приходите от продажби са за 4 млрд. долара, а се работи по поръчки за още 13.5 млрд. долара. IAI ще се включи в търга с дъщерната си компанията ELTA Systems, която твърди, че предлага едни от най-съвременните радарни системи, позволяващи засичане от балистични ракети, през всички видове самолети до дронове.

"Едни от основните проблеми в днешно време са безпилотните самолети, бавно и ниско летящи заплахи, както и комбинацията от стандартните комбинирани заплахи, и балистичните ракети. Има всякакви видове сценарии. Ние очакваме нашите системи да бъдат най-добри във всеки един от параметрите, независимо дали става въпрос за малки дронове или за балистични ракети. Това е 4 D мултиспектърен радар, който може да сканира, както по хоризонтала, така и по вертикала. Той може да извършва много неща едновременно. Една от основните цели е да открива много малки цели на много малка височина. Ние даваме нашата най-мощна версия на радара на българските ВВС. MS MMR много бързо открива всички цели, както и обновява информацията. Радарът работи от -40 градуса до 55 градуса в пустинята", допълни Моше Манор.

"Тези радари са активни в Израел и се използват за наблюдение. MS MMR е част от противоракетната система. Имаме много партньори, които използват радара като САЩ, Канада и Чехия. Подобно устройство е поставено в команден самолет на италианските Военно въздушни сили. Спазваме абсолютно всички натовски изисквания. В новата си система, освен самия радар, използваме и много странични средства. В новия си проект ние използваме специални сензори за въздушно наблюдение. MS MMR е радар от ново поколение, който дава нови възможности. На практика той ни дава възможност да засичаме всичко, което днес представлява заплаха. Той може да бъде преместен за минути, което увеличава сигурността на системата. Тя е много по-добра от всичко, което има днес на пазара", обясни Моше Манор.

Можем да се вместим в бюджета, определен от Министерство на отбраната и тези срокове, коментира маркетинг мениджърът на "Елта системс" Алон Каплан. Той допълни, че задължително в поръчката ще бъдат включени и български компании, които ще останат дългосрочни партньори и за други поръчки. Вече дори имало предварителни споразумение с няколко фирми.