В ж.к. "Овча купел" са най-големите инвестиции, които правим през последните години, заяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери ремонта на участъка от бул. "Президент Линкълн", който се изгражда при метростанцията в "Овча купел", цитирана от БТА.

Всички снимки можете да видите тук >>>

Кметът посочи, че участъкът от метрото, който се строи, 4 км с 4 метростанции, е на стойност 100 млн.евро. Работата се извършва в срок и ще приключи в средата на следващата година. "Когато нямаше осигурено финансиране за този участък, поех риска и ангажимента Столичната община да финансира участъка на 100 процента", припомни столичният кмет.

Снимка: БТА

Впоследствие успяхме да защитим допълнителни средства по ОП "Транспорт". Вече малко под 40 млн.лв. е съфинансирането на общината, каза Фандъкова.

Тя каза, че заедно с тези 4 км метро, тук се изграждат и обновяват три големи улици и булеварди. Малко под 1 км е дължината на участъка от бул. "Президент Линкълн", който в момента се обновява изцяло и до 15 септември трябва да е напълно готов. Заедно с него се изгражда и изцяло новата улица "Централна". Това е нов пробив, чието строителство започна преди близо месец и ще бъде завършен в началото на следващата година, информира кметът.

Фандъкова обяви, че заедно с новите улици, се изграждат три буферни паркинга, всеки за около 200-240 автомобила. Те са на три от метростанциите, единият от тях - на Околовръстния път при последната метростанция номер 18, при връзката с Горна баня и ж.п. линията. Много беше важно да свържем станциите на метрото с ж.п. мрежата. Това гарантира много добри връзки и намаляване на трафика не само в квартала, но и в целия град, отбеляза столичният кмет.

По думите й около 10 септември се очаква да е готов цялостният ремонт на ул. "Житница", който се извършва съвместно с "Метрополитен". В "Овча купел" Столичната община е обновила над 10 км булеварди и основни улици. Приключил е ремонта на две училища, предстои да започне строежът на нова детска градина, съобщи още столичният кмет.