В София и други градове у нас, както и в чужбина, където има български общности, тази вечер се проведе поредното - девето, издание на инициативата "Поход за мир", съобщи БНР.

Събитието се подкрепя от 32 града на България, а неговата цел е страната ни да се защити от война, да не се изпраща оръжие за нито една от двете страни, участващи във военния конфликт в Украйна.

Участниците в "Похода за мир" днес поднесоха съболезнования за трагедията и жертвите от наводненията в община Царево.

Под наслов "България за мир и неутралитет" участниците в демонстрацията в София издигнаха глас срещу изпращането на оръжие за Украйна и настояха за незабавно разпускане на Народното събрание, както и за защита на българския лев и провеждане на национален референдум за това.

Както и за провеждането на допитване за това дали и трябва ли да се променя датата на националния празник. Обявяват се и против демонтирането на Паметника на Съветската армия в София.

Според тях кабинетът "Денков - Габриел" е с изчерпано политическо доверие. Шествието се обяви и против навлизането на така наречената "джендър идеология" и признаването на еднополовите бракове, допълва БНТ.  

В деня на Съединението провеждането на "Поход за мир" носи идея всички българи да се обединят, отбелязаха протестиращите. Мирът е национална кауза, заявиха още участниците в демонстрацията: "Има хора, убедени в това, че ние трябва да запазим мирна позиция, защото ние сме братя и с украинците, и с руснаците"; "Нека да се изплаща, да се помага, но да се помага с мирни средства, с медикаменти, не трябва да се праща оръжие, да се разпалва конфликтът. Напротив - трябва да търсим примирие, да се търси диалог"; "Защо не пазим неутралитет, ами се завираме при тези, дето се бият, а ние сме тук на първа линия. Изобщо какво правим с Черно море, ние ще си съсипем държавата", казаха протестиращи.

И великотърновци се включиха тази вечер край паметника "Майка България" в инициативата "Поход за мир", за да поискат незабавното разпускане на парламента и се обявиха срещу военна помощ от България за Украйна.

Сегашният парламент е неработещ, решенията му не са в полза на избирателите и трябва да бъде разпуснат, заявиха жителите на старата столица, които се включиха в инициативата "Поход за мир": "Изхвърляне на политическата класа от парламента и нови представители"; "Този парламент е толкова прогнил, толкова неадекватен, толкова зловещ, бих казал. Той не служи на българския народ"; "Ако има как в минус една минута да бъде прекратено действието на този парламент. Във всеки театър заплатите са ниски, защо в този "театър" са толкова високи?".

Събралите се около паметника "Майка България" поискаха референдуми и категорично се обявиха против войната в Украйна и българската подкрепа за нея: "Трябва да се пита народът дали да се приема еврото, дали да бъдем независими"; "Искаме да спре вече тази война и смятаме, че не се прави всичко възможно"; "Трябва да се чуе гласът на народа, на гражданството, да има наистина гражданско общество, а то без достъп до информация не може да съществува".