Кметове на големи български градове, неправителствени организации, религиозни общности, граждани и фирми се свързват с община Варна и с БЧК с желание да помогнат за бързото разрешаване на създалата се екстремна ситуация.

Приливна вълна, която се е спуснала от гористата местност над кв. „Аспарухово”, заля част от квартала, разруши и изрови улиците, събори жилищни постройки.
От цялата страна се организират хора за помощ. 11 души загинаха.

Във „Фейсбук“ бе създадена група „Да помогнем на Аспарухово“. Те призовават всички, които искат, да помогнат с каквото могат на бедстващите варненци. Търсят се хора с високопроходими автомобили и лопати. Препоръчва се никой да не отива без координация с институциите и без инструктаж.

Екипите и доброволците в Аспарухово имат нужда от гумени ботуши, съобщиха от районната администрация. Телефонът на оперативния дежурен в община Варна, който приема сигнали на граждани, е 052 820 – 112.

Фирма "Валерий С&М Груп" АД се отзова и дари 100 чифта гумени ботуши на БЧК в подкрепа за бедстващия район.

Община Пловдив ще подпомогне Варна със 100 000 лева, а община Бургас - с 80 000 лева.

В харманлийското село Бисер също започна събиране на средства за пострадалите от Варна. Жителите му преживяха наводнение на 6 февруари 2012 г., когато се скъса стената на язовир "Иваново" и 6 души загинаха в потопа.

Румъния предлага помощ с хора и техника.

Помощ с работа на засегнатите улици оказват 50 лишени от свобода с леки присъди.

Машини са осигурени, а екипи от Камарата на строителите оказват помощ при разчистването на наносите по ул. „Кирил и Методий“ - от бункера към дерето.

Работници от „Девня трейд” почистват центъра на Аспарухово.

Автобуси на общинската фирма „Градски транспорт“ извози хората от центъра до Аспарухово. От ВСУ „Черноризец храбър“ работят доброволно 20 души, 18 младежи от СУПЦ „Анастасия Д-р Железкова” и момчета от Националното сдружение на сираците също се включиха в помощ на пострадалите.

От „Кока Кола“ осигуряват пакети със суха храна, които ще бъдат раздавани в пунктове в центъра, в кметството и на ул. „Розова долина“.

Храни, напитки, облекло и ботуши даряват от "Метро". От компанията съобщиха, че са дарили 10 000 лева в подкрепа на пострадалите.

Частна детска градина и училище предлагат безплатно извозване на до 50 деца, изхранване и гледане. Повече информация може да бъде получена на тел. 0879 810 740.

В дарителските акции се включи и еврокомисарят Кристалина Георгиева, която обяви, че ще предостави 20 000 лева лични средства.

От "Булгартабак" също съобщиха, че са направили дарение в размер на 50 000 лева.

"Южен поток транспорт" дари 50 000 лева на Българския червен кръст за подпомагане на пострадалите от наводненията.

Националният клуб на привържениците на "Левски" (НКП) обяви, че организира акция по набиране на средства за пострадалите от наводненията. "Сините" фенове смятат да се включат и като доброволци във възстановяването на Варна.

"Български пощи" има готовност да предостави 15 легла на останалите без дом в базата си в Ахтопол и 10 легла в почивната база "Слънчев ден" за период от месец. 

Да помогнем

Община Варна откри сметка за пострадалите и за възстановяването на район „Аспарухово“.
Централна кооперативна банка" АД - клон Варна
IBAN: BG49 CECB 9790 8462 1500 00
BIC: CECBBGSF
Код за вид плащане
от страната – 445100
от чужбина – 44 52 00

Основание за плащане „За пострадалите от бедствието в кв. Аспарухово“ или „Възстановяване на щетите от бедствието в Аспарухово“

Нова телевизия започна инициатива „Заедно в бедствието” за помощ на пострадалите във Варна. Всеки може да изпрати SMS с текст DMS VARNA 17777.
Инициативата е съвместна с Български дарителски форум и фондация „Помощ за благотворителността в България”, които заедно с местните власти във Варна ще участват в разпределението на даренията.

БЧК активира краткия номер 1466 към всички мобилни оператори за набиране на средства чрез благотворителни SMS-и на цена 1 лев.
Открита е и банкова сметка:
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
BG64UNCR76301078660913
UNCRBGSF
(За пострадалите от наводненията в страната).

Банкова сметка на Община Велико Търново за дарения:
BG 43 SOMB 9130 84 24761244
Код за вид плащане: 44 51 00
BIC КОД SOMBBGSF
Общинска банка АД
Волята на дарителя да е изписанa.

Застрахователно дружество Алианц България ще изплаща веднага авансово обезщетение от 500 лв. на пострадалите си клиенти (физически лица) с имуществени и Каско застраховки в бедстващите райони - Варна, Добрич, Велико Търново и Габрово. Пострадалите могат да заявяват щети в съответните офиси и ликвидационен център Варна или на телефон 0800 13 014.

Дир.бг очаква вашите информации, мнения и съобщения за бедствието в коментарите под новината. На video@dir.bg можете да изпращате вашите видеа.

Публикувайте ваши авторски снимки от наводненията тук>>

ЕТО КАК ДА РЕАГИРАМЕ ПРИ БЕДСТВИЯ

АНКЕТА: Какви са причините за трагедията във Варна?

АНКЕТА: Подготвени ли сте да реагирате при природни бедствия?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За действията на общината и държавата във Варна