Повече от едно денонощие вали в Казанлък и района. Механизирана техника е работила през нощта, за да строи крайречна дига. Прекъснати са важни местни пътища.

Работи се по възстановяване на нормалното движение в участъците Крън-Енина и Крън-Шипка, в местността Светицата, съобщиха за БНР от общинската администрация. Няма данни за бедстващи хора.

В село Долно Изворово реката е придошла след полунощ. Местните хора са използвали тежка техника, за да проправят пътя на водата, като по този начин са спасили двата моста.

С камиони се превозват строителни отпадъци, с които се строи дига на р. Стара река, която снощи придойде и отнесе брега си и част от пътя. Няколко багера също са на мястото на бедствието, предаде и БГНЕС.
Кметът Галина Стоянова ръководи аварийните екипи. Спрени са електричеството, водата и газоподаването в квартал Дерелика.

Придошлата река е съборила няколко електрически стълба и е отнесла части от водопроводната мрежа и канализацията. В момента не вали, но в планината в района на Бузлуджа и Шипка вали пороен дъжд, който се стича по коритото на Стара река.

Село Енина е разделено на две заради скъсани мостове над малката вада, която сега е придошла река. В село Долно Изворово реката е придошла около 1 часа през нощта. Местните хора реагирали бързо - успели да проправят пътя на водата, като по този начин са спасили двата моста.

В Казанлък Стара река е пълна на 100%, заяви кметът Галина Стоянова. Реката е подкопала брега в района на Художествената гимназия и е излязла от коритото си, отнасяйки пътя покрай близките къщи. На мястото има струпана строителна техника, която извозва строителни материали, с които се издига насипна дига, за да се спре разлива.

Към момента ситуацията е овладяна, но днес се очакват нови валежи, което ще затрудни работата на аварийните екипи.

Кризисен щаб във В. Търново


Кметът на община Велико Търново Даниел Панов свика Общинския кризисен щаб заради продължителните и обилни валежи, които доведоха до повишаване на нивото на река Янтра с повече от 3 метра, съобщи "Фокус" по информация от общината. Покачването е започнало още снощи заради проливни дъждове в Габрово и региона.

На територията на община Велико Търново е отчетен ръст от 30-40 сантиметра на всеки час и половина. Към 6.00 часа тази сутрин нивото на р. Янтра е около 5,70 метра при критична стойност 6,50 метра.

Сериозни щети в Габровско

Обилните валежи, паднали над Габрово, нанесоха сериозни поражения. Осем села в общината са без електричество, съобщи БНР.

Обилните валежи през последните две денонощия са нанесли поражения на пътната инфраструктура. Компрометирани са мостове и настилки, както и подпорни стени.

В района на прохода Шипка имаше пропадане на пътното платно, ограничено бе движението на товарни автомобили. Аварийна група на пътно-поддържащата фирма въпреки проливния дъжд, който се изсипа на прохода, успя да възстанови трасето и да пусне движението. По-рано днес се бе отворил процеп в пътното платно над 20 см и движението се осъществяваше само в едната лента, а към обяд бе спряно.

Усложнено е преминаването и към един от крайните квартали на Габрово заради свличане на пътен участък.

Поройните валежи, които в различен интензитет продължиха 45 часа, са активизирали свлачища. Има дерета, които преливат, наводнени улици и домове, пътни участъци са затрупани и блокирани от земна и дървесна маса.

Нивото на реките, преминаващи през територията на Габрово, рязко се е повишило. Те остават под наблюдение, както и всички хидротехнически съоръжения, свлачищни райони и дерета.

В язовир "Христо Смирненски" е наличен около 7 милиона кубически метра свободен обем. Аварийни екипи разчистват наносите, по отстраняване на щетите работят и служителите на "Пожарна безопасност и защита на населението", които са получили над 40 сигнала за вреди, нанесени от валежите.