За събота бе обявен жълт код за валежи 16 области в страната.

Най-голямо количество дъждове са паднали в Монтанско и Кюстендилско, предаде bTV.

Река Огоста излезе от коритото си и отряза пътя за селата Дива Слатина,
Дълги дел, Говежда, Главановци, Копиловци и Еловица в Монтанско. В събота вечерта положението бе овладяно, бяха изградени временни диги. Много дворове, овощни и зеленчукови градини и ниви в община Георги Дамяново са наводнени, но няма залети и напуснати къщи. В някои селища има наводнени мазета. Под вода са много територии около река Огоста, където реката е излязла от коритото си.

Има наводнени къщи и във Видинско. Наводнени са домове в Дреновец, Бела Рада и Ивановци. Екипи на видинската пожарна работят по всички сигнали, а в село Дреновец работи и общинският щаб за защита при бедствия, сили на пожарната и полицията.

Нивата на язовирите са повишени, контролирано се изпускат. Няма опасност от неправомерно преливане.

Вижте снимки >>>

Продължителните дъждове доведоха и до затварянето на някои пътища, както и активизирането на свлачища.

Свличане на земна маса и паднало върху релсите дърво тази сутрин спрели бързия влак от София за Бургас в района на село Долно Камарци.

Изключително тежко е положението в община Неделино след дъждовете през последните дни. Прекъснати са няколко пътища, има 13 новообразувани свлачища. Тежко е положението по направленията Долен Върли дол – Неделино, прекъснат е пътя между селата Кочани – Изгрев, невъзможно е преминавате на леки и товарни автомобили и по пътя Кочани – Раевица – Учурума и Долен Върли дол – Горен Върли дол.

Временно е затворен за движение пътят Белоградчик – Орешец, поради нарушена пътна настилка, в резултат на продължилите дъждове. Водачите трябва да използват алтернативи маршрути през селата на Белоградчик.

Две свлачища са се активизирали в община Златоград, вследствие на дъждовете от последните дни. Едното е преди село Ерма река, а другото е преди село Аламовци, като пътищата са проходими, но продължава отстраняването на земната маса.

Движението през прохода „Петрохан" е затруднено, поради снеговалеж, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура". Поради обилни валежи реката в близост до третокласен път ІІІ-1024, в участъка Лопушански манастир – с. Меляне – Попов мост (кръстовище за с. Копиловци) е излязла от коритото си и е заляла три участъка от пътя с дълбочина от 20 см до 50 см, съобщиха от пресцентъра на АПИ. В момента се работи по възстановяване на дигата на реката. Препоръчва се водачите на МПС да се движат в участъка само при необходимост с повишено внимание и с високопроходими автомобили.

Продължават ремонтните дейности по магистрала „Тракия” на виадукта в района на Церово и кърпенето на отделни стари участъци. Движението е изместено в едното платно. Все още не е ясен крайният срок.

До първи август е затвореното едното платно на магистрала „Хемус” при виадукт „ Бебреш” и тунел „Ечемишка”, съобщиха за Агенция „Фокус” от пресцентъра на Агенция пътна инфраструктура (АПИ). Двупосочното движение се осъществява в дясното платно по посока Ботевград.

Катастрофи взеха жертви на Велика събота