30-40% от децата ще сменят родителите си, ако норвежката система за децата дойде у нас. Това прогнозира по bTV Христо Лафчиев от Национална група "Не на Стратегия за детето 2019-2030". Според него вече се отнемат деца по произволен начин. Социалните злоупотребяват с властта си, заяви той.

"Сигурни сме, че Стратегията за детето ще бъде върната назад. Подобна система беше въведена в Норвегия. Имаме данни, от които се вижда, че за 2016 г. са отнети 28 000 деца. През 2017 г. са намалели отнетите деца, но с малко. Тази система позволява масов произвол на социалните служби", категоричен е Христо Лафчиев.

По думите му с предложените законови изменения, случаите на отнемане на деца от родители, ще се увеличи от 6 до 10 пъти.

Според Михаела Божанкова от Национална група "Не на Стратегия за детето 2019-2030", детето се разглежда извън контекста на семейството му. То се дефинира като самостоятелен субект и родителят му никъде не фигурира, посочи тя.

Христо Лафчиев даде като пример за лоша практика на Стратегията случай в Кресна.

"Вземат дете от бедно семейство и го дават на друго, което го пребива и го възпитава със сръбска музика. В стратегията социалните могат да влязат в къщата много по-лесно, отколкото полицията", отбеляза Христо Лафчиев.

В България между 3000 и 5000 деца са докладвани, че с тях е злоупотребено. Процентът на децата, живеещи в риск от злоупотреба, е много по-голям. Тези данни изнесе доц. Михаил Околийски, експерт на СЗО в България.

Ако едно дете не расте в здравословна среда, е много по-склонно да посегне към цигарите, алкохола, наркотиците, каза още доц. Околийски. По думите му, когато едно дете преживее от 3 до 4 неблагоприятни събития в детството си, това повлиява на живота му да тръгне в негативна посока.

"Не става дума за отнемане на деца и даването им на други родители. Държавата има воля да се справи с този проблем", допълни експертът.

Какво отговори на опасенията социалният министър

Сигналите за насилие над деца в Агенцията за социално подпомагане през миналата година са 1106. При една трета от случаите са открити рискове и е работено по тях, каза социалният министър Бисер Петков. Той отрече твърденията на родители, че с промени в законодателството влизат в сила текстове от спряната Стратегия за закрила на детето.

"Основанията за извеждане на детето от семейството по никакъв начин не са променени. Социалните работници налагат временно като административна мярка, в случаите и на насилие основно, извеждане на децата от семейството, но съдът е този, който казва дали това вече ще бъде действителна мярка, или не", коментира Петков, цитиран от БНР.

Българското законодателство има ясно поставен акцент за превенция и закрила на децата жертви на насилие. Това министър Петков каза по-рано при откриването на международна конференция, посветена на темата за насилието над деца. Докато той говори, пред сградата протестираха малка група родители, организирани през социалните мрежи. Те разпънаха плакати срещу приеманото у нас на законодателство, което смятат, че ще застраши семейните отношения.

Какво предизвиква насилието

Лъчезар Богданов от Националната мрежа за децата обясни, че насилието над непълнолетни често е заради алкохолна, наркотична или хазартна зависимост на техните родители. Често децата са жертви и при развод на родителите, посочи Богданов.

"Най-много и най-често това е психическото и емоционалното насилие върху децата. Това са проблеми на деца и най-вече проблеми на родители, които се развеждат, разделят и използват много често като разменна монета децата. Над 80% от хората не искат да си видят децата, не могат да преодолеят агресията, страха, който имат", изтъкна Богданов.