В НАТО, и лично аз, оценяваме приноса на България към мисиите и операциите на алианса. Това каза на пресконференция председателят на Военния комитет на НАТО главен маршал от авиацията Стюарт Пийч, който е на посещение в България.

България допринася за споделената сигурност в алианса в много различни направления, отбеляза Пийч и добави, че в пакта приветстват усилията за модернизиране на българските въоръжени сили. Въоръжените ви сили играят стратегическа роля в Черноморския регион, като предоставят кораби за дейностите на НАТО по патрулиране. Давате важен принос към мисиите на НАТО в Афганистан и Ирак, както и имате свои военни в мисията в Косово. Изключително благодарни сме за това, посочи Пийч.

Обсъдихме сигурността в Западните Балкани, където България играе ключова роля и НАТО е ангажирана с региона. Чрез приноса ви, присъствието ви в Косово, чрез подкрепата ви за водената от ЕС мисия в Босна и Херцеговина, вие подпомагате евроатлантическата интеграция на Западните Балкани, каза сър Стюарт Пийч след разговор във военното ведомство с началника на отбраната ген. Андрей Боцев и със заместник министъра на отбраната Атанас Запрянов.

Председателят на най-висшия военен орган на пакта подчерта в изказването си, че ключовият за НАТО ангажимент, че атака срещу един от съюзниците е атака срещу всички, продължава да бъде от най-високо значение.

Адаптираното предно присъствие в Черноморския регион, заедно с другите дейности на пакта на Източното и на Югоизточното направление, значително допринасят за сигурността в региона. България разчита на тази съюзна подкрепа и полага усилия за активно участие в тези дейности, каза началникът на отбраната ген. Андрей Боцев. Сред обсъдените въпроси с председателя на Военния комитет е било и реализирането на Инициативата за готовност на НАТО, приета през 2018 г., посочи Боцев, като добави, че обществото трябва да е наясно, че за постигане и поддържане на висока готовност на силите, е необходимо и допълнително финансиране.

Най-високопоставеният български военен акцентира и върху модернизацията на армията с трите основни проекта за видовете въоръжени сили, като посочи, че след закупуването и усвояването на новата техника, ще бъдем в състояние да обмислим увеличаване на нашия принос към Силите на НАТО с много висока степен на готовност.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов посочи, че посещението на Стюарт Пийч в България в момент, в който осъществяваме Стратегически преглед на отбраната, е много важно, за да го запознаем с намеренията и приоритетите си и да чуем неговата оценка. Запрянов акцентира върху три основни теми от днешния разговор, свързани с изграждането на способности на въоръжените ни сили - бюджетът за отбрана, който не трябва да бъде намаляван; превъоръжаването с модерна техника и на трите вида въоръжени сили; политиката в областта на личния състав и мерките за справяне с недостига и окомплектоване на военните формирования. Запрянов също така е подчертал, че България остава ангажирана към операциите на алианса.