Държавата е длъжник на своите граждани и е време да започват акции срещу битовата престъпност в цялата страна, обяви главният прокурор Иван Гешев на брифинг в столичния квартал "Христо Ботев".

"Обявяваме война на битовата престъпности и на тези, които извършват престъпления - кражби, грабежи, битова престъпност, тормозят възрастните хоро по селата, убиват, изнасилват, трябва да преосмислят поведението си, каза Гешев, цитиран от БТА. Ако не го преосмислят, ще се сблъскат със закона и ще бъдат изправени пред съда, и ще получат това, което заслужават. И това не е сложно, ако има взаимодействие със съответните структури на изпълнителната власт и с другите власти".

Гешев обеща да има видими резултати към края на тази или началото на следващата година.

Ще бъдем безкомпромисни и ще използваме всичко позволено от закона, за да живеят хората спокойно и да не бъдат тормозени, каза още главният прокурор.

По думите му това ще е кампания, която ще продължи докато няма видим резултат. Сигурен съм, че ще го постигнем, добави той. Никой не се е преборил с престъпността, но може да направим много, каза още Гешев.

Вътрешният министър Младен Маринов потвърди, че е направена необходимата организация с приоритет към битовата престъпност, на територията на цялата страна. Много е важно такива случаи да бъдат решавани бързо, което допринася за преустановяване на престъпната дейност на лицата, но има и много важен превантивен ефект към всички, които мислят, ме могат да останат скрити, извършвайки такава дейност.

Гешев обясни, че в целия квартал "Христо Ботев" се провежда специализирана полицейска операция по линия на битовата престъпност. Извършват се огромен обем дейности, установяват се лица с две и повече висящи производства, които не спазват мерките за неотклонение, проверяват се заложни къщи и какво ли още не, добави Иван Гешев.