Със сигурност само София е увеличила жителите си, на кантар е Варна, показват първите неофициални данни от приключилото в 20 ч. преброяване на българското население и жилищния фонд на страната, пише "24 часа".

През 2001 г. българите са били 7,932 млн., сега се очакват не повече от 7,3 млн.

В продължение на 28 дни всички, живеещи в България можеха да изпратят данните си по Интернет и да бъдат посетени от преброители. Експресни резултати от преброяването ще се обявявят в началото на април.

Статистическият институт откри в последните дни на преброяването пунктове за хората, които са останали непреброени. Те бяха разположени в цялата страна и хиляди се възползваха от това улеснение часове преди края на кампанията. 

Само за час повече от 20 столичани дойдоха в стационарния пункт за преброяване в сградата на НСИ, съобщи bTV. Той беше и най-посещаваният в София броени часове преди приключването на кампанията.

От статистическия институт напомниха, че всеки отказал да се преброи ще получи глоба от 120 лева.

Обобщена информация в последния ден от преброяването съобщи пред БНР Финка Денкова, директор Дирекция "Демографска и социална статистика" в Националния статистически институт: 
"Това ще остане първото преброяване, в което като метод за събиране на данни е използвано предброяването и в интернет. Класическото преброяване, което започна на 10 февруари с преброители, също протече спокойно. Нямаме данни за критични ситуации. Където възникваше необходимост от някакво съдействие, сме получили съдействие от органите на МВР. За първи път при преброяване в България ще бъдат преброени и бездомни лица", посочи Денкова.