Космическият кораб "Нови хоризонти" на НАСА прати сигнал до американското космическо управление, че се е доближил максимално близо до планетата Плутон и че е оцелял при тази близка среща, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Сигналът беше подаден 13 часа след преминаването на сондата със скорост от 49 000 километра в час на разстояние от 12 472 км от Плутон, посочва Ройтерс.
Това разстояние е равно на разстоянието от Ню Йорк до Мумбай, но специалистите от НАСА се притесняваха, че летящи космически обекти биха могли да поразят апарата при близката среща.

"Нови хоризонти" подаде сигнал в 00,55 ч. по Гринуич, посочва Франс прес. В командния център на мисията в Лоуръл в щата Мериленд участниците в проекта "Нови хоризонти" избухнаха в ентусиазирани възгласи и аплодисменти при получаването на сигнала.

"Нови хоризонти" е най-бързата сонда, пратена от човека в космоса. Със скоростта, с която тя се доближи до Плутон, дори и космически отломък с размерите на зърно ориз можеше да нанесе непоправима вреда на апарата.

Сондата "Нови Хоризонти" успя да прати в продължение на 4 часа до НАСА 15-минутни телеметрични данни, показващи, че тя е в отлично състояние и е успяла да събере материали за Плутон.

"Нови хоризонти" ще започне да праща цените материали по-късно днес и така ще помогне на учените да отговорят на много въпроси за малко позната планета. Смята се, че ще са необходими 16 месеца на сондата да предаде всичко, което е събрала по време на прелитането си покрай планетата Плутон.

Сега "Нови хоризонти" продължава пътя си към Куйперовия пояс - огромна купчина отломки отвъд орбитата на Нептун.

Мисията "Нови хоризонти" започна на 19 януари 2006 г. По време на продължилото девет години и половина пътуване космическият апарат измина 4,8 милиарда километра, като периодично изпадаше в спящ режим заради икономия на енергия. Същото пътешествие той би извършил, ако беше обиколил 120 000 пъти Земята.

На 15 януари "Нови хоризонти" започна да изследва Плутон, припомня Франс прес. Тогава апаратът се намираше на около 260 милиона километра от планетата-джудже.

НАСА: Първи посетихме всички планети в системата