Със заповед на министъра на културата Вежди Рашидов Морфов ще ръководи академичната трупа до обявяването и провеждането на конкурс за длъжността "директор".

Новото назначение се налага, тъй като досегашният директор на Народния театър Павел Васев се пенсионира. Той заемаше този пост от 2009 година.
След това дългогодишният директор на Пловдивския драматичен театър "Н.О. Масалитинов" - актьорът, сценарист и режисьор Емил Бонев, определен за изпълняващ длъжността директор, благодари за поканата и съобщи, че няма да може да поеме поста, уточниха от ведомството.

На 2 декември Александър Морфов подаде оставка като главен режисьор на театъра в знак на протест срещу назначението на депутата от Патриотичния фронт Слави Бинев за председател на Комисията по култура и медии в парламента.

Три дни по-късно цялата трупа на театъра обяви готовност да подаде колективна оставка, ако той не се откаже от поста.

Цялата творческа гилдия излезе на протест, начело с Морфов. Включиха се и много музиканти, писатели, художници и журналисти.

В крайна сметка - на 8 декември, Бинев подаде оставка, с думите, че сега културата и медиите "могат да пият кръв от черепа му".

Александър Морфов е роден през 1960 г. в Ямбол. Завършил е в НАТФИЗ "Кр. Сарафов" специалност "Режисура за куклен театър", клас 1990 г., при проф. Юлия Огнянова; както и специалност "Кинорежисура", клас 1994 г., при проф. Георги Дюлгеров.

Творчеството му включва: 1993-2000 г. – режисьор в НТ "Иван Вазов"; 2000-2001 г. – директор и художествен ръководител на НТ "Иван Вазов"; 2001-2006 г. – главен режисьор на Санкт-Петербургския театър "Вера Комиссаржевская". Режисьор в Москва в театър "Et cetera" (на знаменития руски артист Александр Калягин); Режисьор в Московския театър "Ленком"; 2005 г. – работи в САЩ заедно с Михаил Баришников над театралния проект "Доктор и пациент" на Резо Габриадзе; От 2009 г. – главен режисьор на НТ "Иван Вазов".

Морфов е автор на някои от най-известните театрални постановки у нас - "Хъшове", "Бурята", "Хамлет", "Дон Кихот" и др.