Напрежение в столичния кварлат "Орландовци", където принудително започна събаряне на над 60 незаконни постройки. А жителите изпочупиха автомобила на служители на Дирекцията за строителния контрол, съобщи БНТ.

В 10:00 часа тази сутрин от Дирекция за национален строителен контрол започнаха събарянето на незаконни постройки в квартал "Орландовци", а малко по-късно служебният автомобил на представителите на дирекцията се оказа с 4 спукани гуми и 1 счупен прозорец.

"Предупредиха ни, че ще ни бутат къщите. Разлепиха ни някаква бележка - нито подпис, нито печат, нищо. Как стават тези работи, не знам. 5 деца имам, оставам на улицата в момента и това е", заяви жител на квартала.

Заповедта за събаряне на незаконните постройки в "Орландовци" е в сила от април 2023 година. Въпреки това жителите на кварлата твърдят, че не са били преудпредени достатъчно време предварително, и че остават без подслон. А от Българския хелзинкски комитет обясниха, че институциите на практика не са помогнали на нуждаещите се.

 

Стопкадър: БНТ

"Бяха изпратени представители на социалните служби на Дирекция "Социално подпомагане", които започнха да правят интервюта с лицата, за да установят техните жилищни нужди. Нито някой от тях е настанен още, нито се знае дали ще бъде настанен", каза Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет.

От район "Сердика" обясниха друго.

"Преди да ги съборим направихме няколко обхода вътре в самото местоживеене на хората заедно с Агенция за закрила на детето и със социалните, които направиха огледи. Предложиха на някои от тях да бъдат настанени на друго място, но те отказаха", заяви инж. Тодор Кръстев, кмет на район "Сердика".

61 са издадените заповеди за събаряне на незаконни сгради. 14 жалби са подадени към Софийския административен съд срещу събарянето, които съдът е определил като неоснователни. А напрежението в квартал "Орландовци" остана.