Напрежение пред болницата в Плевен. Пациенти се оплакват, че не могат да влязат в лечебното заведение за преглед и важни процедури. Някои от тях са принудени да прекъснат дори химиотерапиите си, съобщи Нова телевизия.

"Аз съм на химиотерапия и нямам друга алтернатива освен тази болница", каза върната пациентка.

В болницата се допускат само пациенти, на които трябва да бъде оказана спешна помощ.

Впечатлен съм от организацията, която са направили ръководителите на двете болници в Плевен и Габрово, каза здравният министър Кирил Ананиев в "Сутрешния блок" на БНТ. Там са настанени пациентите с положителни проби за коронавирус в България.

Поставих си няколко цели. Първо, исках на живо да се запозная със състоянието на двамата пациенти, които са носители на новия коронавирус 2019, каза министърът на здравеопазването.

Освен това той е искал и да се запознае с организацията в лечебните заведения. Освен коронавируса, там има и сезонен грип тип Б, който понякога е с по-тежки последствия от коронавируса, добави Ананиев.

Ръководителите на двете болници в Плевен и Габрово са осигурили увеличаване на леглата. При необходимост, има възможност за удвояване на броя им.

Снимка: БТА

В момента в Габрово има 10 легла в инфекциозното отделение, от които 7 са заети. Имат възможност да прибавят още 7 легла, тоест леглата стават 17, съобщи здравният министър.

Има разработен и кризисен план, при който да се отворят още легла. Единият вариант е за 27 легла - едно отделение да бъде заделено специално за такива случаи. Ако заболеваемостта е по-голяма, може да влезем в разговори с държавната белодробна болница, където може да се открие цяло ново отделение, поясни той.

Направена е добра организация и план за преструктуриране на персонала в двете болниците, така че, ако се наложи, специалисти, лекари и медицински сестри от други отделения да поемат грижите за болните в инфекциозното отделение, добави министърът.

По думите му към момента има достатъчно персонал, а в особено критични моменти може да бъдат подпомогнати с работещи в други лечебни заведения.

Той каза, че си е поставил цел да подпомогнат двете лечебни заведения с предпазни средства, а към момента няма липса на такива.

Навсякъде в страната сме създали организация да бъдат доставени необходимите предпазни средства. Някъде има нужда, някъде са по-добре задоволени.

Той припомни, че премиерът вчера проведе среща с бизнеса за осигуряване на предпазни средства.

Освен това водим разговори с трети страни, които са поели ангажимент да ни доставят предпазни средства, така че мисля, че ситуацията ще бъде овладяна, твърди Кирил Ананиев.

От днес няма да бъдат приемани нови болни, а тези, които са в болниците, няма да бъдат изписвани. Тоест те остават в лечебното заведение и разходите са за сметка на лечебното заведение, категоричен бе той.

Ще бъде удължен престоят им по клиничната пътека, по която са приети.

Засега има и достатъчно тестове и сме в процедура за нови тестове, поясни още здравният министър.

"Много преди да се регистрират тези случаи, бяха изпратени инструкции от министъра на здравеопазването, разпространени от Районните здравни инспекции, в които се даваха указания как да се настрои дейността на съответни лечебни заведения. Там няма нещо по-различно от това, което е за превенция и лечение на един грип, какъвто и да били то", каза в студиото на сутрешния блок на БНТ проф. Генчо Начев, директор на болница "Св. Екатерина" - София.

Въз основа на тези инструкции са създадени вътрешни правила. Персоналът е с маски, всяко съмнително лице се изпраща за проби. Взети са мерки и не трябва да се създава паника.

Снимка: БТА

Според него изкуствената паника е излишна. Положителното е, че хората са започнали да си мият ръцете.

Превенция трябва да има, дезинфекция на градския транспорт - също, дори когато няма коронавирус, смята професорът.

Във всички случаи има затруднение в работата на болниците дотолкова, доколкото първо се спира всякакво свиждане. Това малко или много създава неприятни чувства в близките на пациентите. Слава Богу, срещаме разбиране. Второто, което е, спират се плановите операции. Там взимаме допълнителни мерки, защото не можем да спрем напълно дейността си, обясни професорът.

Начев каза, че от много време е известен проблемът с недостига на персонал. По отношение на организацията той смята, че там, където досега тя била добра, това ще продължи.

Страховете на хората от коронавируса са оправдани, но голяма част от тях са безпочвени, каза в "Тази сутрин" по bTV директорът на Александровска болница проф. д-р Костадин Ангелов.

По думите му трябва да се спазва "фанатична лична хигиена" и постоянно да мият ръцете си.

"Хубавото е, че пациентите с коронавирус в България са в добро състояние и попадат в групата на тези, които нямат нужда от интензивно лечение в болнично заведение", каза той.

Проф. Ангелов успокои, че коронавирусът не е особено опасна инфекция и може да бъде контролирана.

"Ако имаме 100 пациенти, от тях около 80-90 ще прекарат заболяването без симптоми. Около 10 ще проявят симптоми и едва четирима ще имат нужда от болнично заведение", поясни проф. Ангелов.

Александровска болница разполага с достатъчно предпазни облекла, които да обезпечат работата при възникването на инфекция с коронавирус в рамките на около две седмици.

"Благодарение на договорката с Турция нуждите ще бъдат обезпечени за месец-два. След като българската индустрия изработи необходимото количество предпазни средства, ние ще гарантираме за изключително дълъг период безопасността на служителите във всички лечебни заведения в страната", каза още директорът на Александровска болница.