Ревизия на НАП е открила 497 хил. лв. с недоказан произход на бившия премиер Иван Костов и съпругата му Елена. Това обяви самия той в ефира на bTV. Според Костов парите са съвсем чисти, а сумата е толкова голяма защото средствата били добре управлявани от финансов инвестиционен фонд. Едната половина са негов заем, а другата - на съпругата му, като с тези средства е закупена земя в Добруджа.

"След две данъчни ревизии, които продължиха почти 2-3 години, екип на НАП стигна до абсурдното твърдение, че мои и на съпругата ми значителни парични средства не са наши, въпреки че ние сме декларирали тези средства като заеми пред Сметната палата, те са оповестени на обществеността от медиите и никога не са предизвиквали някакъв проблем", каза Костов в тв предаването "Тази сутрин".

Според него става дума за политическа атака преди местните избори заради връзката му с "Демократична България".

"Затова се надявам изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова и нейният заместник Пламен Димитров да се запознаят с тези факти, които изнесох, и да не позволят данъчната агенция да бъде използвана", каза още бившият премиер.

Костов подкрепи кандидата за кмет на Движение България за София Борислав Игнатов. "На местните избори ще гласувам с убеденост за кандидата на Демократична България, защото това е един много смислен човек за мен. Човек от, който София има нужда, защото той е архитект по градоустройство, той ги разбира тези неща, може да направи много и участието му в управлението на града може да реши тези проблеми, с които се сблъскват сега.

Относно изследването на "Маркет линкс" за евентуално участие и положителен резулта за Мая Манолова за кмет на София, Костов каза че социологическата агенция е сред 4-те с висока достоверност. "На това, което казват, трябва да се погледне сериозно", коментира той.

Относно оценката му за кабинета "Борисов 3", бившият премиер каза, че правителството не се доближава до поставените му цели, като даде за пример това, че все още не сме част от Шенген и Еврозоната, макар и икономиката да е силна.