Проверката в столицата засяга южните й райони, съобщи заместник-градският прокурор на София Роман Василев след среща с изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов и главния архитект Петър Диков, съобщиха от приходната агенция.
На срещата присъства и ръководството на Дирекция национален строителен контрол.

Имотите бяха заснети от данъчните с помощта на правителствения хеликоптер на "Авиоотряд 28". В заснетите райони има стотици басейни, къщи със застроена площ от повече от 2000 квадратни метра, частни пътища, имоти с тенис кортове и мини голф игрища и много други скъпи подобрения. Между Бояна и Драгалевци има дори палат с площадка за кацане на хеликоптер.

Градската прокуратура ще провери и всички данни за извършени данъчни престъпления, които НАП и Столична община открият при съвместната им акция, добави прокурор Василев.

Днес НАП и Столична община се договориха, че всеки имот, отговарящ на определени рискови критерии, за който е издадено разрешение за строеж, и данни за неговите собственици, ще бъдат подавани по електронен път до НАП от началото на следващата година.

Според Петър Диков, спешно е необходимо Столична община да изгради вътрешен механизъм за контрол, който да следи дали всички имоти, за които е издадено разрешение за ползване, са надлежно обявени в общинските отдели за местни данъци и такси. Това ще прекрати масовата практика жилищата да не се декларират, като по този начин се избягва плащането на данък сгради и такса „смет”. По тази задача вече се работи, до няколко месеца системата ще бъде изградена, каза още главният архитект.

Според директора на НАП бурната обществена реакция срещу проверките от въздуха е индикация за големите икономически интереси, които са засегнати. „Започнахме една проверка с чисто фискални подбуди, темата обаче прерасна в разговор за незаконното строителство в България за последните 20 години. Очаквам всички заинтересовани институции да обединят усилията си, за да покажем ясно, че държавата ще отстоява докрай интересите си”, коментира Стефанов.

Полетите на правителствения хеликоптер продължават утре и вдругиден по цялото българско Черноморие, съобщиха още от НАП.

Прокуратурата в Пловдив също обяви, че започва проверки на 36 богаташки имоти в града. Неофициално се знае, че в кварталите "Белащица" и "Марково" имоти имат много управници на Пловдив - сред тях бивши кметове и прокурори, но никой не може да каже какъв е размерът им и дали са законни, тъй като не са имали достъп до тях.

Прокуратурата в Хасково на свой ред се самосезира за заснетите имоти в така нареченото митничарско селище край язовир "Ивайловград".

Парламентарната комисия за борба с корупцията също ще се самосезира заради незаконните палати край язовира, предаде БНТ. От комисията не разбират защо Дирекцията за строителен контрол досега не си е вършила работата. По неофициална информация предстоят кадрови промени в дирекцията.