Стотици данъчни инспектори, включително командировани от вътрешността на страната, ще следят за укрити обороти и нарушения в хотели, ресторанти, дискотеки и други търговски обекти.

Данъчно присъствие ще има и на фестивала "Spirit of Burgas", който започва днес, както и в курортните комплекси "Албена", "Златни пясъци" и "Слънчев бряг".

Само преди седмица за две нощи в четири от най-големите заведения в  "Слънчев бряг" беше установен половин милион лева скрит оборот.

Освен в големите курорти, проверки ще се правят и в по-малките населени места по крайбрежието. Целта на данъчните е да извадят "на светло" максимална част от оборотите, които досега търговците са укривали. Ще се проверява още дали заетите в заведенията се осигуряват на реалните си заплати за това дали са внесени дължимите по закон осигурителни вноски.

От приходната агенция уточняват, че наблюдението на обекти в "Слънчев бряг" ще продължи до края на активния туристически сезон, като на фирмите, за които е констатирано, че укриват голяма част от оборота си, ще бъдат възложени ревизии за последните 5 г. Според инспекторите данните, събрани от наблюдението, ще са достатъчни, за да се изчисли по аналогия действителния оборот на заведенията за последните години и те да бъдат обложени с укрития данък заедно с лихвите за всички недекларарини приходи назад във времето.

По данни на НАП 88% от нощните заведения в страната укриват обороти, което носи средногодишна щета на фиска от около 12 млн. лева. Основните способи за избягване на облагане, според анализа, са неотчитане на оборота изобщо или последващи манипулации на касовите апарати.
Инспекторите на НАП следят и за укриване на приходи от търговия на дребно на хранителни стоки в малки и средни търговски обекти. За миналата година 75 на сто от търговците не са отчели всички продажби. Загубата за бюджета от това се изчислява на 20 млн. лв. В 16% от обектите не се издават касови бележки, а 77 на сто от тях повишават отчитаните обороти по време на наблюдението.

След направени летни проверки и наблюдения през 2008 г. и 2009 г. се наблюдава значително подобрение на спазването на законодателството, посочват обаче от дирекцията на НАП "Управление на риска". Собствениците на питейните заведения преди проверките са поискали да им бъде възстановен ДДС за 9 848 000 лв. След проверките доброволно те са декларирали пред НАП, че ще внесат 723 000 лева.