Труп на диво прасе е открит на територията на община Шабла, съобщават от пресцентъра на областната управа. Вече е взета проба от мъртвото животно, която е изпратена в лаборатория за изследване предвид опасността от африканска чума.

Лабораторните резултати се очакват до края на седмицата, информират от областната дирекция по безопасност на храните.

Сигналът за находката е изпратен и до областния управител Красимир Кирилов, който председателства областния кризисен щаб по мерките за борба с африканската чума по свинете.

Районът, където е намерено мъртвото животно, е бил отцепен от полицията. На мястото са присъствали екологът на Шабла и ветеринарен лекар от областната дирекция по безопасност на храните.

След като е взета проба, трупът на дивото прасе е загробен, посочват от пресцентъра на областната управа.

Ветеринарните лекари апелират стопаните да наблюдават домашните животни в т. нар. задни дворове и при най-малките съмнения за болестта, да сигнализират институциите.

Със съдействието на кметовете на населените места вече се прави преброяване на дворовете, в които се отглеждат прасета. В община Шабла има около 90 такива малки стопанства, информират от областната управа.

По сухоземната граница с Румъния се изгражда ограда като предпазна мярка срещу навлизане на заразени животни (на снимката).