От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са установили нарушения при работата на ветеринарния лекар от град Тервел, оформил документите на кучето Рая, което беше спасено от евтаназия в Норвегия след призив в социалните мрежи на холивудската звезда Жан-Клод Ван Дам. Ветеринарят Иван Хорозов ще бъде глобен, като максималният размер на санкцията е 500 лева, съобщи БНТ.

Оказва се, че Хорозов има право да практикува едва от няколко месеца и работи в амбулатория на територията на община Тервел.

"Това е лечебно заведение за животни, в което има право да се извършва кастрация, но няма право да извършва приютна дейност. Напълно възможно е и други животни да са били изпращани през този лекар. Най-вероятно става въпрос за канал, който не за първи път изнася животни по точи начин“, коментира Явор Гечев от фондация "Четири лапи“ пред bTV.

През юни тази година БАБХ проверява мястото и констатира, че Иван Хорозов не е регистрирал ветеринарната си практика. Той получава предписание. Хорозов има и сключен договор с общината за овладяване на популацията на бездомните кучета. Местната власт дори предоставя автобус за залавянето на кучетата, който се оказва, че също не е лицензиран да превозва животни. По отчет на общината за 2019 г. са обработени 26 кучета. Отделените средства за тях са 29 806 лева.

„По нашите справки колегата е станал член на Българския ветеринарен съюз за първи път тази година, на 12 юли“, уточняват от председателят на институцията д-р Димитър Яновски.

Самият Хорозов разказа: "При мен дойде един от ромите, от малцинствата и каза, че си закупил куче от Варна от зоомагазин и попита за чип. Аз му казах, че мога да му свърша тази услуга, ваксини сложих, но му обясних, че с така подготвен паспорт кучето не може да излезе, той го знаеше това нещо".

Процедурата по завръщането на тримесечната Рая от Норвегия вече е в ход, увериха от Българската агенция по храните. Все още обаче остава мистерия как домашният любимец е бил транспортиран, тъй като никъде не са регистрирани обичайните гранични процедури. Също така не е издаван сертификат за придвижване.

Въпреки щастливата развръзка, все още не е ясно обаче кой ще посрещне Рая в България.

"На практика до ден днешен няма яснота кой е собственикът в България. Продължават дискусиите, никой не се обявил като човек, който е имал това куче в България и го е закарал в Норвегия", каза д-р Георги Чобанов от БАБХ.

Подобен сюжет обаче не е прецедент. От Българския ветеринарен съюз заявиха, че често се срещат фалшификации и проблеми с документите на кучета.

"Преди 3-4 години лично моя печат беше фалшифициран. Аз го разбрах, като ми дойдоха на проверка. Беше образувана прокурорска проверка, която завърши с писмо до мен, че е неизвестен извършител, не е ясно и се приключи", каза д-р Димитър Яновски - председател на Български ветеринарен съюз.

Десетки са запитванията за кучета, които са били транспортирани извън България за страни членки на ЕС, където се сдобиват с нови собственици. Най-много запитвания има от Германия, Белгия, Швейцария, Франция и Великобритания. Често проверките установяват неспазване на ветеринарното законодателство.

"При проверка в една част от случаите чиповете не са под контрол на БАБХ. Тоест това са чипове, които не са регламентирани за използване в нашата държава. Съответно не може да се докаже, че кучетата са били чипирани в България", каза още д-р Чобанов.

"Би могло да се прикриват болести, би могло да се фалшифицират ваксини", допълни д-р Яновски.

Десетки са и сигналите за нерегламентирана дейност и към Българския ветеринарен съюз.

"Някои са от колеги за други колеги, които са виртуални, не съществуват в нашите регистри, други са за хора, които нямат нищо общо с ветеринарната медицина", допълни той.

Според ветеринари фиктивната документация освен като бизнес прикритие, може да се използва и за пестене на пари от задължителни процедури като ваксинация, чипиране и обезпаразитяване.