Начална учителка от елитно основно училище в Пазарджик, накарала третокластници да наплюят свой съученик, е наказана дисциплинарно с предупреждение за уволнение, съобщи директорката на училището Даниела Кемчева пред "24 часа".

Грозната случка се е разиграла на 9 януари. По време на междучасие възникнал конфликт между няколко деца от 3 "Б" клас, при който момченце наплюло две други деца. Те обаче се оплакали на учителката Верка Маратилова. Преподавателката от своя страна изкарала момченцето пред дъската и накарала другите деца от класа да го наплюят. Момченцето не съобщило на семейството си за случилото се и те научили за това случайно от майката на друго дете от класа. Незабавно бабата на детето е подала жалби срещу учителката до директора на училището, инспектората по образование, Закрила на детето и прокуратурата за търсене на наказателна отговорност.

Със случая са запознати всички институции в града, включително и Регионалното управление на образованието и Отдел "Закрила на детето". Проверките са установили, че има недопустимо нарушаване на професионалните задължения.

Учителката е признала вината си и вече се е извинила на родителите на децата от класа, в който е станал инцидентът. Наложена й е административна санкция "предупреждение за уволнение".

"Незабавно разпоредих и извършихме подробна проверка на случилото се. Беше установено, че има недопустимо нарушение на професионалните задължения от учителката и наложихме дисциплинарно наказание "предупреждение за уволнение" на Верка Маратилова. Не мога да оправдая подобни действия от нейна страна. Г-жа Маратилова е главен учител и един от най-добрите ни преподаватели. Тя изрази дълбоко съжаление за станалото. Никога до момента не е имало жалби от родители за работата на г-жа Маратилова. Напротив родителите сами я търсят и изразяват желание децата им да бъдат в нейния клас. Това е първи подобен случай в нашето училище", заяви директорката на училището Даниела Кемчева.

Тя допълни, че ден след станалото Верка Маратилова е свикала родителска среща, на която е изразила дълбоко съжаление за действията си и се е извинила на всички родители. От своя страна родители са направили подписка в подкрепа на учителката, която е била предадена на ръководството на училището, а майката и бащата на наплютото момченце са преместили детето си в друго училище и в момента с момченцето работи психолог.

По повод подадената жалба в държавното обвинение районната прокуратура в Пазарджик е разгледала преписката и на 15 януари е отказала да образува досъдебно производство по случая, поради липсата на престъпление.

След обжалване от семейството на детето отказът е бил потвърден и от окръжната прокуратура на 31 януари, съобщи окръжният прокурор на Пазарджик  Васил Малинов.