Ефрейтор Пламен Пуфтев от състава на 101-ви алпийски полк е награден днес от министъра на отбраната с награден знак "За военна доблест" - трета степен, за отличната психическа устойчивост, подготовка и адекватни действия при оказване на първа помощ на пострадал при катастрофа. Това съобщиха от Министерството на отбраната.

Отличието е връчено от началника на политическия кабинет на министъра на отбраната Илия Налбантов на церемония пред личния състав на полка, на която са присъствали председателят на Общинския съвет на Смолян Димитър Кръстанов, зам. областният управител Андриян Петров и кметът на с. Търън Явор Говедаров.

Отличието е връчено от началника на политическия кабинет на министъра на отбраната Илия Налбантов

Снимка: МО

Отличието е връчено на церемония пред личния състав на полка

Снимка: МО

На 7 юни, около 19.00 ч., в село Търън, община Смолян, става тежко пътнотранспортно произшествие. Водач на лек автомобил блъска водач на микробус, който сменя спукана гума. Ефрейтор Пуфтев, който се намира в центъра на селото, научавайки за катастрофата, се отправя с личния си автомобил към мястото на инцидента.

Военнослужещият успява с турникет и подръчни средства да спре тежката кръвозагуба на пострадалия, който е с откъснати крайници. Благодарение на бързата и адекватна намеса на ефрейтор Пуфтев състоянието на пострадалия мъж е стабилизирано до пристигането на медицинския екип. За съжаление, вследствие на тежките травми на главата и коремната област, след часове в болницата пострадалият е починал, посочват от МО.