В края на Европейската зелена седмица Община София излезе с екоинициатива - до 18 ч. днес столичани ще могат да получат поощрителни награди, ако предадат стар текстил или малки използвани електроуреди в разположен на централната алея на Южен парк екопавилион.

Още с отварянето на екопавилиона в 12,00 часа софиянци донесоха ненужни електроуреди и текстил, срещу което получиха поощрителни награди - тефтери, химикалки, екоторби за пазаруване, флашки, дъждобрани, съобщи БНР.

"Върнахме дрешки на децата, които вече са им малки, като разбира се, се погрижихме преди това да са чисти, сгънати и добре изглеждащи. Получих екоторба в замяна", сподели жена, откликнала на инициативата.

Анна-Мария Сапунджиева от екипа "Зелени решения" на Столична община заяви: "Подготвили сме много награди, активности, за всички граждани с интерес към опазването на околната среда сме предвидили награди. За най-малките дечица сме предвидили един аниматор, който да им обясни за ползите от здравословното хранене и отпадъците".

В рамките на инициативата столичани ще могат да получат информация за програмите на Столичната община за залесяване и облагородяване на зелени площи, в които могат да се включат, както и да се снимат, да се разходят или да заявят желание за осиновяване на куче от приюта на общинското предприятие "Екоравновесие".