С отличията се удостояват обикновени хора, проявили доблест, жертвоготовност и себеотрицание. Повече от 20 българи бяха наградени днес.

Сред отличените са 15-годишният Марио Тихомиров, който с риск за живота си извади 8-годишно дете, пропаднало в скална цепнатина край Белоградчик.
Марио живее в Дома за деца, лишени от родителски грижи "Надежда".

Близките на Христо Стефанов и Петър Тодоров получиха отличията за тяхната смелост и доблест. Те спасиха две давещи се деца и са загинаха заради мъртво вълнение на 20 юли 2012 г.

Сред отличените са:

Кметският наместник на с. Главаци, Врачанско Митко Костадинов, който с лични пари и заем от приятел купува 20 т асфалт и ремонтира улиците на селото през август 2012 г.

Тихомира Методиева и Иван Клисарски
- доброволци, гасили пожара на Витоша през юли 2012 г.
Пастор Христо Благинов от Горна Оряховица, който печели на 15 януари 2012 г. шестица от тотото и със 208 000 лв. от печалбата построява два молитвени храма - в Долна Оряховица и Джулюница. В единия от тях намират подслон и храна 15 души. Иска да построи и център за бедни и бездомни.

Любен Буков, който спасява от взрив жители на с. Долна махала, община Калояново. Буков, също като Христо Стефанов и Петър Тодоров бе отличен посмъртно, тъй като пламва при взрива на цистерна на бензиностанция край селото през септември 2012 г. и по-късно умира от раните от изгаряния. Любен спрял крана към резервоара, въпреки че самият той вече горял.

Момчил Трандев, спасител в хотел на Златни пясъци. Той пръв се отзовава и вади пътници от потънал автобус след голяма ВиК авария във Варна.

Полицейските инспектори Йордан Иванов, Венцислав Димитров и полицаите Диян Неделчев, Златко Златев и Ивайло Дачев от Четвърто РУП във Варна, спасили за 13 часа трима самоубийци от Аспаруховия мост .

Полицаят от Плевен Николай Гергов, който намери гърне с 2343 византийски монети и ги предаде в Плевенския исторически музей. Имането е с тегло 6, 620 кг и е от първата половина на 12-и век.

Николай Петров, който през лятото на 2012 г. като началник на клиниката по анестезиология на ВМА, сам прекратява отпуската си и се включва в спешното спасяване на пострадали при атентата в Бургас. Понастоящем той е служебен министър на здравеопазването, но номинацията е направена много преди съставянето на служебния кабинет.

Акушерките от Перник - Ана Асенова и Марияна Георгиева, евакуирали спешно новородени от АГ-отделението, в което работят при земетресението на 22 май 2012 г.

Учителките Латинка Арнаудска, Емилия Жекова, Бистра Шуплева от 173-а детска градина "Звънче" в столичния кв. Хаджи Димитър и директорката Дора Германова спасили живота на 4-годишната Димана, която в края на октомври 2012 г. колабира и получава гърч.

Юзлем Тефикова от омуртажкото село Кестеново. Преди година по инициатива на студентката по журналистика в Шуменския университет започва дейност по възстановяване на закритото в селото читалище. Включват се хора от цялата страна и така събират над 2000 тома.

Десетокласниците от Стара Загора Иван Петков, Кристиян Каваков и Димитър Димитров, стартирали инициатива "Героите в сърцата ни". Тримата разлепят образи на националните ни революционери на местата за предизборна агитация.

Йордан Йовчев за участието му на 6 олимпиади, на които достойно е представял България.