На церемония в Брюксел на Международния ден на жената, комисарят по изследвания, наука и иновации Карлош Моедаш и зам.-председателят на Европарламента Марейд Макгинес обявиха четирите победителки в конкурса за финансираната от „Хоризонт 2020“ награда на ЕС за жени в областта на иновациите за 2017 г., съобщиха от пресцентъра на ЕК.

Освен трите първи награди (вижте по-долу), тази година бе учредена още една - за изгряващ предприемач, която се присъжда за високи постижения на жени предприемачи на възраст до 30 години (включително). Първият носител на тази награда в размер на 20 000 евро е Кристина Цветанова от България - главен изпълнителен директор и съосновател на австрийското дружество BLITAB Technology, произвело първия таблет за незрящи, наречен BLITAB.

Цветанова, която живее и работи във Виена, е създала софтуера и хардуера с помощта на друг българин - Слави Славев. Фирмата им е обявена за най-иновативната компания в Австрия за 2014 г., разказа още преди време за тях БНТ.

"Ако се постави USB със съхранени файлове на него, автоматично софтуерът разчита тези файлове и ги конвертира в брайл. И от повърхността излизат брайловите символи, които могат да бъдат напипани и разчетени, така че цяла страница да може да бъде разчетена от незрящ човек", каза тогава Цветанова, която уточни, че незрящите ще могат не само да четат, но и да пишат на таблета.

Носителките на тазгодишните три награди за жени в областта на иновациите пък са:

Първа награда (100 000 евро): Микела Магас - гражданка на Хърватия и Обединеното кралство, основала британската лаборатория за иновации и проектиране Stromatolite, която заедно със студио в Швеция създава ново поколение инкубатори и инструменти в областта на креативните технологии, насочени към иновации.

Втора награда (50 000 евро): Петра Вадстрьом от Швеция, основала дружеството Solvatten, което произвежда портативен уред за пречистване и подгряване на вода, работещ със слънчева енергия.

Трета награда (30 000 евро): Клаудия Гертнер от Германия, основала предприятието microfluidic ChipShop, което произвежда миниатюрни системи (т. нар. lab-on-a-chip) за по-добра диагностика.