Джипове и леки автомобили необезпокоявано навлизат на пясъчната ивица на един от най-красивите плажове у нас - "Болата", като са го превърнали в паркинг, съобщи bTV.

След проверка стана ясно, че строгите забрани не се спазват, а контрол на практика няма. Плажът на изключително красивия залив е в границите на резерват "Калиакра". Разрешени са посещения с научна цел и преминаване само по маркирани пътеки.

Въпреки забраната за паркиране и навлизане на коли обаче, на пясъка спират както автомобили на плажуващи, така и на рибари, които си пускат лодките в морето.

"Щом е забранено, значи трябва да се спазва. Но явно някой не си е на мястото, за да ги глоби. Пясъкът не е за коли", възмущава се Евдокия Димитрова.

Друг от плажуващите обаче, който е паркирал колата си на плажа, обяснява, че го е направил, защото няма къде да спре.

"Тук имаше паркинг, който сега е тресавище и няма кой да го изчисти. Като няма къде да спрем, спираме на пясъка", казва Станислав Росенов.

От години риболовците настояват да бъдат изградени подходи за пускане на лодките във водата. За да стане това обаче е необходимо плажът да бъде изваден от границите на резервата.

Според зам.-кмета на Община Каварна Георги Балтаджиев брегоукрепителните съоръжения и довеждащият път са в окаяно състояние.

„Всичко това трябва да бъде извадено от границите на резервата, за да може да се направи една приятна туристическа инфраструктура", смята той.

През 2018 г. след протести на местните жители, тогавашният екоминистър Нено Димов съобщи, че плажът е изваден от границите на резервата. Но и до днес процедурата не е завършена.