Четирима анестезиолози са готови да започнат работа в болница "Иван Скендеров" в Гоце Делчев от 1 октомври. Това стана ясно след среща между здравния министър проф. Костадин Ангелов и ръководителя на лечебното заведение, предаде БНР.

На нея беше обсъден спасителен план за болницата, в която се лекуват най-много пациенти с Covid-19.

От началото на годината тя изпадна в управленска криза и остана без анестезиолози.

След кончината на единствения щатен анестезиолог д-р Милан Първанов, станал жертва на Covid-19, заявление за напускане са подали още двама негови колеги, които работеха на половин щат в гоцеделчевската болница. Единият от тях е д-р Мария Радойкова, която беше и управител на лечебното заведение до май месец миналата година. "Не ми е здравословен климатът там. Това не е моята болница, която оставих", каза тя.

Заради несъгласие с управленските политики на следващия директор на гоцеделчевската болница д-р Улевинов, 14 лекари, шест от които завеждащи отделения, хвърлиха през месец февруари оставки и се върнаха, когато с решение на ОбС за управител беше назначен рентгенологът д-р Петър Фелибев. Кризата обаче не е овладяна и се задълбочава, смята д-р Мария Радойкова.

"Колегите, с които съм работила много дълги години, които са в пенсионна възраст, според мен, до нова година може би ще напуснат", добави докторът.

Управителят на общинската болница в Гоце Делчев д-р Фелибев заяви за БНР, че ще коментира ситуацията след срещата със здравния министър.

Ако не се намерят поне двама щатни анестезиолози, за да се покрие второто ниво на компетентност на Интензивното отделение, проблемът с клиничните пътеки ще е сериозен, предупреди д-р Радойкова. 

"Ако не могат да се намерят необходимия брой специалисти на основен трудов договор, може би половината клинични пътеки, по които работи болницата, ще отпаднат", обясни още д-р Радойкова.

От началото на пандемията до днес в общинската болница в Гоце Делчев с COVID-19 са хоспитализирани 396 пациенти. В момента в инфекциозното отделение на болницата са настанени 24-ма пациенти, а в структурата по вътрешни болести - 11.

Няма болни, нуждаещи се от интензивни грижи. На хоспитализираните, при необходимост, е осигурена консултация с анестезиолог-реаниматор, който има сключен договор с болницата.