Надзиратели и служители на затворите в Стара Загора, Бобовдол, Варна, Сливен, Враца, Пловдив излязоха на протест. В обедните часове излизат и колегите им от Софийския затвор. Недоволството е под надслов "Продължаваме протеста". Основните искания са свързани с ниски заплати и недостиг на персонал. Протестиращите настояват за увеличение на възнагражденията с 25 процента, за адекватна и предвидима политика по доходите в Сектор "Сигурност", както и за гаранции за ефективен социален диалог, водещ до конкретни положителни резултати във връзка с необходимостта от реформи.

Вчера Синдикатът на служителите в затворите в България получи покана за участие в среща в Министерството на правосъдието. Въпреки това синдикатът реши, че националният предупредителен протест на надзиратели и съдебни охранители в страната остава.

Няколко десетки служители от Старозагорския затвор се събраха на протест тази сутрин. "Настояваме за увеличение на заплатите с 25 на сто и реформи в сектор "Сигурност", обяви пред БТА Иван Коцев председател на местната организация на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ). По думите му последната среща е била на 1 април, тази година, с политическото ръководство на Министерство на правосъдието, но оттогава няма диалог, няма и решения на исканията им.

По думите му продължава дефицитът на нови кадри в системата. Последните назначения са били при кабинета на ГЕРБ, когато на два пъти щатът е разширяван с по 200 нови работни места, отбеляза Коцев.

"Работата ни е рискова, нараства агресията към служителите, искаме осигуряване на финансов ресурс и критерии за допълнително материално стимулиране за специфичните условия на труд", посочи още Иван Коцев. По думите му повод за недоволство са и обществените поръчки за дрехи, храна и услуги, които им се полагат.

Структурите на ССЗБ в Стара Загора, в които членуват служители на затворите и арестите, както и служители, отговарящи за реда и охраната в съдебните сгради, протестираха с ленти на униформите с надпис "Продължаваме протеста".

Иван Коцев обяви пред БТА, че ще присъстват на ефективния протест, в който ще участват и полицаи - на 12 юни, в столицата.

Около 30 служители на затвора в Бобов дол също излязоха на протест пред сградата на затвора в града и поставиха началото на протести на служителите на затворите в страната днес. Протестът им започна в 7:15 часа тази сутрин и продължи няколко минути. Той е под надслов "Продължаваме протеста" и не възпрепятства по никакъв начин работата на структурите и звената, казаха участниците в него.

Протестиращите настояват за по-високо заплащане на труда и увеличение на щата. В затвора в Бобов дол присъди в момента излежават около 350 лишени от свобода. За да могат да ползват своя отпуск и да работят нормално, надзирателите твърдят, че щатът трябва да се увеличи поне с 15 души само в Бобов дол. "В момента нощният труд се заплаща по един лев на час", оплакаха се още протестиращите.

Ако днес не се постигне договореност между синдикатите на работещите в затворите с Министерството на правосъдието, на 12 юни в столицата ще има национален протест, казаха още служителите на затвора в Бобов дол.

Подобряване условията на труд поискаха днес служителите на затвора във Варна, които се присъединиха към националния протест.

Павел Арнаудов, председател на местната структура на Синдиката на служителите на затворите, обясни, че от 18 години работи в системата и за това време нищо не се е променило. Условията на труд са едни и същи, всички проблеми, които сме поставяли пред Министерство на правосъдието, остават без никаква реакция, обясни Арнаудов. По думите му дори заплащането вече остава на второ място в исканията им след условията на труд. През последните 4-5 години има огромно текучество на кадри, посочи още председателят на синдиката. Той очерта като проблем и фактът, че във Варненския затвор работят хора, които трябва да пътуват, но никой не поема транспортните им разходи. Арнаудов допълни, че щатът е силно намален и един надзирател, в зависимост от позицията му, отговаря за между 30 и 70 затворници.

Изискванията към надзирателите са да работят по европейски стандарти, но условията на труд далеч не са такива, каза 24-годишният Петър Петров. Натовареността е огромна, работата е специфична, обясни той. И допълни, че много иска да живее и работи в България, но вече започва да се колебае дали това е вярното решение.

Десетки надзиратели, полицаи и пожарникари протестират пред женския затвор в Сливен. Те отново настояват за индексация на възнагражденията, съобразено с процента на инфлация, за преговори по увеличение на социалните плащания с постоянен характер, за увеличаване на щатната численост.

Снимка: БТА

"Като втора точка от нашите искания сме поставили необходимостта от реформи, каза пред журналисти Цветан Михайлов, секретар на Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите в България. Държим те да се случват в условията на прозрачност с участието на представители на синдикалните организации. Като служители на терен имаме необходимия практически опит и можем да подпомагаме този процес, в който да бъдат изчистени проблеми, както по отношение на политиката на доходите, така и във връзка с корупционнните практики, слабостите по отношение на кариерното израстване, управление на работната сила, пороците в обществените поръчки". Михайлов припомни, че служителите са в протестна готовност от февруари, като имаше протест пред Народното събрание и пред Министерството на финансите, а от 27 май излязоха с ленти "Продължаваме протеста".

"Реално погледнато няма реформи или те се правят на парче", каза Николай Стоев, председател на Синдикат на служителите на МВР в Сливен. "Няма цялостна визия как трябва да изглежда полицията, как трябва да работи. Не ни харесва даже начина, по който ние работим", добави той. И посочи, че сред исканията е подобряване на материално-техническата база.

Служителите на МВР са разочаровани, че управляващите не са изпълнили обещанието си работещите да имат право на глас и да участват в реформирането на сектора. Стоев допълни, че има съкращения в сектора, които също не са съгласувани с тях.

Не сме съгласни службата за пожарна безопасност да бъде извадена от МВР, заяви Росен Георгиев от синдиката на РД "ПБЗН" в Сливен. Той каза, че не е ясно какво предстои и при какви условия, и допълни, че реформа без средства няма как да бъде осъществена. "Най-важно е да се осигури финансовият и човешкият ресурс. При положение, че няма ясна и конкретна визия за това какво ще се случи, за нас е по-добре да останем в МВР", категоричен бе той.

Служители във Врачанския затвор излязоха днес на мирен протест с искания за повишаване на трудовите възнаграждения и подобряване на условията на труд като се увеличи щатното разписание на местата за лишаване от свобода в страната.

Иван Тошев, председател на синдикалната организация в затвора към Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ), посочи, че искането им е за увеличение на заплатите поне с ръста на инфлацията. "Работата ни е същата, както през миналата година, но покупателната способност на заплатите ни стана наполовина", обясни той.

Тошев, който е надзирател във Врачанския затвор от 25 години, посочи, че има уговорка с професионалното ръководство на местата за лишаване от свобода за увеличаване на щатното разписание с доста бройки, което не е спазено. По думите му в затвора надзирателите са на санитарния минимум. "Лишените от свобода са около 500, а в един наряд (смяна) застъпват по 13 надзиратели и си представете, ако хората в килиите се разбунтуват, дали можем да овладеем ситуацията", обясни Иван Тошев. Непрекъснато има напускащи и пенсиониращи се служители, а назначаването на нови става бавно заради обучение и стажуване. През това време работата се поема от останалите, трупа се невзет отпуск и извънреден труд, допълни той.

Протестът днес е и в подкрепа на Синдикалната федерация на служителите в МВР, допълни Иван Тошев. Действията на служителите във Врачанския затвор преминаха мирно и без да спират работата на място.

Служители на затвора в Пловдив излязоха на протест пред сградата затвора с искане за индексация на заплатите им и подобряване на условията на труд. Настояваме актуализацията на бюджета да засегне и нас, като част от сектор "Сигурност" и във връзка с инфлацията, освен заплащането да се преизчислят и социалните плащания. Това каза за БТА Динко Игнатов, председател на синдикалното дружество в Пловдив към Синдиката на служителите в затворите в България.

Според него целта на протеста е да запознае и обществото с дейността, която извършват и проблемите в сектора. Трудът, който полагаме с цел опазване на обществото като охраняваме най-сериозните престъпници, е рисков колкото на колегите в МВР, допълни Игнатов.

По думите му в последно време са зачестили нападенията от страна на лишените от свобода над служители в затворите у нас. В затворите не сме само надзиратели, има служители, които работят за ресоциализация, психолози и за жалост всички се превърнахме в обслужващ персонал, който не стига, че е нископлатен, а и унижен, каза още синдикалистът.

Игнатов обясни, че протестът е в работен ден и не всички участват, тъй като няма как да прекъснат работния процес "защото сигурността е на първо място, както в затворите, така и в държавата". Той посочи, че има проблем с набиране на нови кадри, а в същото време щатът не достига и искат той да бъде увеличен.

Ако лишените от свобода имат организации, които защитават човешките им права и това е нормално, нашите няма кой да ги защити, а ние сме при тях 24 часа при силно занижени условия на труд, коментира Къньо Кънев, заместник-председател на синдикалното дружество. По думите му липсват или са морално остарели най-елементарни неща и даде за пример мебели.

Длъжни сме да носим униформа, а цените им се увеличиха драстично, при положение, че имаме лимит, обясни Кънев. Той посочи, че трикотажната блуза, с която е облечен, струва над 40 лева, а панталонът - 82 лева. Лимитът за годината, който ни отпуска Министерството на правосъдието е крайно недостатъчен, каза Кънев. И допълни, че представляват държавата и не може да си позволят да са с износени или скъсани униформи.

Синдикалистите бяха подкрепени и от колегите си от Следствения арест в Пловдив, който се намира на територията на затвора. Униформените работят при същите условия и имат идентични искания с тези на надзирателите.

В някои от градовете на страната кампанията ще премине под обща организация и с участието на полицаи, пожарникари и служители на МВР. 

Следващият протест ще е на 12 юни. Той ще е национален и ще е в София.