Над 600 деца, лишени от родителска грижа, ще посрещнат Коледа в институции. И в края на тази година от Агенцията за социално подпомагане отчитат недостиг на семейства желаещи да станат приемни родители. Най-остра нужда има в областите Ямбол и Бургас, където много майки изоставят бебетата си още в родилния дом, предаде БНТ.

Преди няколко години Маргарита Танева чула реклама, че се търсят приемни родители за новородени.

"Отдавна чувствах една вътрешна потребност да бъда полезна, да помагам на хората", казва Маргарита Танева - приемен родител.

Жената се свързала с фондация, преминала обучение и вече трета година е професионален приемен родител. Отгледала е три новородени, които вече са осиновени. В момента се грижи за четвърто бебе.

Маргарита получава подкрепа от социален работник за отглеждането на децата.

Според Мариета Божанова трудностите идват от това, че децата, които се настаняват в семейството, са с неизвестно минало. Многото тях са преживяли насилие, не са известни навиците им.

Приемните семейства у нас са около 2300, но не са достатъчно, за да осигурят домашна грижа за нуждаещите се деца.

"Смятаме,че е необходимо да привлечем още поне около 500-600 родители, които да поемат грижата за децата бебета, деца до 3 години, деца с увреждания", казва Емил Тодоров, директор "Закрила на детето", АСП.

За целта се готвят информационни брошури и плакати за популяризиране на приемната грижа. Те ще бъдат разпространени в цялата страна.