Граничният пункт Капъкуле на турската граница с България изживява най-натоварените дни заради интензивния трафик на турски граждани от европейските държави, които си идват за ваканцията в Турция.

По данни на митническата управа от началото на този месец 560 хиляди турски граждани са влезли в Турция през Капъкуле с общо 128 хиляди автомобила, съобщава БТА.


Източниците посочват, че пунктът работел с пълен капацитет, разкрити били всичките 10 гишета за паспортен контрол. Прехвърлени били служители от други области.

Предвид взетите мерки обслужването на Капъкуле тази година ставало по-бързо в сравнение със същия период на миналата година, посочват пътници. По-големи задръствания имало на граничните пунктове на Унгария и Сърбия.

По капацитет Капъкуле е най-големият сухопътен граничен пункт в Европа. Повечето турски гастарбайтери през летните месеци предпочитат да ползват Капъкуле.

С цел увеличаване на капацитета на Хамзабейли/Лесово - втория по значимост сухопътен граничен пункт на Турция на границата с България, се извършва реконструкция и модернизация на пункта. Въпреки това нямало задръствания.