Новите регистрирани случаи на заразени с коронавирус у нас през последното денонощие са 24. Това е с 51 души по-малко от вчера. Така тенденцията за рекордните над 100 регистрирани за 24 часа, която се открои в предишни дни, се променя.

Направени са 1 409 теста, сочат официалните данни на Единния информационен портал.

Общият брой на регистрираните с коронавирус досега у нас сега е 3290 души, а починалите до момента са 174. Общо 244 души са настанените в болница в момента, а 15 в интензивни отделения. 

Двама пациенти са издъхнали вчера, други седем са се излекували. Излекуваните са със 7 повече за изминалите 24 часа.

От днес влиза в сила удължаването на извънредната епидемична обстановка, което ще важи до 30 юни. от днес обаче отварят врати нощните заведения, след като здравният министър Кирил Ананиев коригира заповедта си те също да заработят чак от 1 юли.

Европейски държави облекчават мерките

Междувременно властите в редица европейски държави облекчават ограничителните мерки, въведени във връзка с пандемията от Covid-19, припомня БНР.

В Австрия се отменя задължителното носене на маски при посещение на магазини, ресторанти, хотели, музеи, училища и на религиозни служби. Работното време на заведенията за обществено хранене се удължава до 1 часа през нощта, а ограничението за групи е до 4 души.

Швейцария отваря границите си за европейски граждани от страните в Шенген. В списъка на рисковите държави обаче за момента остават тези, които не са част от зоната за свободно движение като България, Хърватия и Румъния, а също така и Великобритания.

Германия отменя всички гранични ограничения. Отменят се и предупрежденията за пътуване в 29 европейски държави.

От днес в Италия на практика се отменя карантината, наложена на 10 март. Властите разрешават например отново да бъдат отворени театрите и кината, децата да заминат за летни лагери, да започнат работа СПА- комплексите.

Гражданите на Чехия могат да се движат свободно в страните от Евросъюза, без да е необходимо при завръщането си да бъдат под двуседмична карантина и да предоставят данни за отрицателен тест за коронавирус. Необходимостта от такива данни се запазва само за идващите от Португалия, Швеция и част от Полша, където епидемиологичната ситуация за момента остава сериозна.

Финландия и Норвегия отменят ограниченията за пътуване в страните в Северна Европа. Финландските власти освен това запазват забраната само за Швеция, а разрешават пътуванията и до балтийските държави.

Правителството на Нидерландия разрешава пътуванията с цел туризъм до 16 европейски държави.

Властите в Молдова отменят забраната за международните полети като част за облекчаване на мерките срещу коронавируса. Първите самолети ще бъдат по линията Кишинев-Минск. В страната подновяват работа хотели и ресторанти.

В Грузия се възобновяват вътрешният туризъм и пътуванията с влак.