50 литра на квадратен метър са се изляли над София снощи. Това е отчела станцията на Орлов мост, съобщи пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова. По думите й, най-вероятно в южните квартали на столицата количеството дъжд, което е паднало е по-голямо, а аварийните екипи на Столична община са работили цяла нощ.

Вижте снимки

Мощната буря, придружена от градушка и пороен дъжд, доведе до сериозни проблеми в столицата снощи - наводнени улици и подлези, закъсали автомобили и автобуси на градския транспорт, метростанции под вода, квартали без електричество. 

Снимка: Bulphoto

В Столичната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" са получени над 750 сигнала за наводнени помещения и пътна инфраструктура след бурята в София, съобщи пресцентърът на МВР.

През изминалото денонощие дежурните екипи на СД "ПБЗН" са били 28 със 140 служители. Всичките са били ангажирани с оказване на съдействие при произшествия на територията на София, каза директорът на столичната пожарна старши комисар Веселин Гетов.

Най-тежките ситуации са били в най-ниските места на София - подлезите, транспортните тунели, НДК подлезът, "Лъвов мост", подлезите на бул. "България", на бул. "Ботевградско шосе". Получени са много сигнали за наводнени мазета

"Всички екипи бяха на терен. И в момента се отстраняват щетите. До обяд трябва да се почистят шахтите, защото следобед има прогноза за нови валежи. В две болници работят екипите на пожарната по отводняване на мазетата. Градския транспорт се движи нормално, с изключение на линия 63", каза още Фандъкова.

Тя изтъкна, че за радост няма пострадали хора.

"С изключение на един леко пострадал. След падане на мълния една част от покрива на един от търговските обекти в кв. "Гоце Делчев" беше паднал и беше леко наранил човек", каза още кметът на София.

Владайска река преля в района на "Орландовци" и кв. "Бенковски". Перловската излезе от коритото си. Според очевидци на бул. "Евлоги Георгиев" е имало еднометрова приливна вълна. Наводнени бяха магазини и коли.

Снимка: Bulphoto

Получени са и над 430 сигнала за спряно електричество.

"В момента има 5 трафопоста със спряно електроподаване в няколко квартала", уточни столичният кмет. По нейна информация, до обяд навсякъде ще бъде възстановено електричеството.

Трудно подвижна жена, живееща на първия етаж в къща на ул. "Алеко Константинов", е изведена от полицията. Десетки автомобили бяха повлечени от водата.

Снимка: БНТ

Въпреки че метростанция "Европейски съюз" беше най-тежко пострадалата метростанция снощи, днес тя е отводнена и почистена. Четири са станциите, които бяха наводнени тази нощ, а според началника на "Аварийна помощ и превенция" в столицата Красимир Димитров на над 700 сигнала са се отзовали спешните екипи за отводнявания и за помощ за почистване на шахти и премахване на паднали клони, както и за задръстване на коли, попаднали в капана на водата.

Според представителя на "Метрополитен" Николай Николов ситуацията вече е нормална както на "Европейски съюз", така и на метростанция "НДК". Линия 1 и Линия 2 функционират нормално. Той уточни, че някои станции от третата линия на метрото са засегнати, но тъй като тя не е в експлоатация, бързо ще бъдат ликвидирани последиците от наводненията. Засегнатите места са на бул. "България".

Снимка: Фейсбук

Подлезите в столицата са отводнени. Единствено подлезът на "Лъвов мост" е затворен, тъй като все още има трудности за отводняване.

"Това, което правим непрекъснато, е почистването на шахтите и речните корита. Благодарение на това за около, час, час и половина, даже за по-малко от час реките се оттекоха. Това означава, че при това количество дъжд, отново казвам, можете да си представите 50 л / кв. м за час, нивото се покачи изведнъж, след това много бързо реките се прибраха в коритата си. Това, което правим и трябва да продължим да правим е почистване на шахти и оттоци, почистване на речни корита и контролирано освобождаване на водата в язовирите", заяви още Фандъкова.