За изминалото денонощие в страната са изследвани общо 1465, с което броят на изследваните проби достига 51 768 или 7395 на един милион население. През последното денонощие 69 са положителните резултати. Общата бройка на заразените в страната достигна 1758 лабораторно потвърдени случаи на коронавирусна инфекция. Това обяви на брифинг доц. Димо Димов, секретар на Националния оперативен щаб.

Той уточни, че новите случаи са разпределени в 12 области, както следва София и София област - 14; Пазарджик - 14, Благоевград - 8; Ямбол - 8; Видин - 7, Кюстендил - 7; Хасково - 5; Сливен - 2; Бургас - 1, Плевен, Смолян и Стара Загора също с по един нов случай.

Доц. Димов съобщи, че има четири нови случаи на деца на възраст между 2 и 15 години, две от тях са в Благоевград, а другите две в Хасково. Девет са новите случаи на заразени сред медицинския персонал, от които седем са в констатирани в Пазарджик и във Видин - два. Излекувани са нови 18 случаи - 15 от София и трима от Сливен.

Починали са един мъж на 80 години от МБАЛ Велико Търново с редица придружаващи заболявания, сред които диабет, артериална хипертония, един мъж на 61 години от Габрово, с придружаващи заболявания и мъж на 78 години от Сливен след прекаран инсулт.

Доц. Димов отбеляза, че е потвърдена коронавирусната инфекция за д-р Нели Пандова - вторият починал лекар с Covid-19.

Той съобщи, че продължава таргетното изследване на домовете за стари хора, както и изследването на сънародниците ни, които се завръщат с полети от различни страни.

Като повод за оптимизъм доц. Димов посочи успеха от бързото локализиране на огнищата, които възникват.

В световен мащаб са констатирани 81 247 нови случаи. САЩ, Русия и Великобритания продължават да са с най-много случаи на коронавирусна инфекция. На Балканите най-много са случаите в Турция, Румъния и Сърбия, а с най-малко Гърция - с десет нови случаи и Република Северна Македония с осем нови