"Между 35 000 и 40 000 деца няма да се включат ефективно в онлайн обучението. Част от причините не са само липсата на устройства и интернет, но и заради липсата на отношение към образованието. Над 10 процента са децата, които не посещават редовно училище". Това заяви образователният министър Красимир Вълчев пред Нова телевизия.

По думите му, до момента са доставени само 7000-8000 устройства. Това е малко, защото са поръчани около 107 000. Има деца, които са две в семейство, но с едно устройство и също изпитват трудност в онлайн обучението.

"В Монтана вече има изчезнали устройства, предоставени за онлайн обучение на децата, и ще ги търсят по заложните къщи", допълни Вълчев.

По думите му учениците, които ще се обучават онлайн до 21 декември, са над 700 000.

Малките деца ще учат две седмици допълнително през юни, стана ясно от коментара на министъра на образованието. Можем да компенсираме образователните трудности, каза министърът. Няма да имаме загубено време, увери още той. Електронното дистанционно образование няма да замести присъственото, категоричен бе просветният министър.