Над 34 милиона лева са необходими за повишаване на цените на клиничните пътеки, основно в педиатрията и неонатологията. Това сочи предложението на Българския лекарски съюз към Надзорния съвет на Здравната каса.

Заради поредицата от протести на медици и педиатри от Лекарския съюз предлагат на Здравната каса с колко да се увеличат цените на клиничните пътеки. За пътеките в неонатология и педиатрия съсловната организация предлага да са отделят най-много допълнителни средства - в размер на 14 милиона лева. Повишението на цените на клиничните пътеки е средно с около 25 на сто. С близо 360 лева се предлага да скочи пътека при лечение на бронхо-белодробната система на децата и със 140 лева при лечение на бронхопневмония, с по около 2000 лева се предлага да скочат клиничните пътеки при полиневропатия, а с 1000 лева лечението на кризи при бронхиална пневмония.

6,8 милиона лева допълнително предлагат от Лекарския съюз за лечение на пневмология, 2 милиона лева за инфекциозни болести при деца и възрастни, 220 хиляди лева повече за хирургично лечение на деца и за проследяването им, което е с 50 на сто повече от досегашните цени, с почти 9 милиона лева се предлага повишаване на цените на клинични пътеки за вътрешни болести, кардиология и анестезиология, 2,5 млн. лв повече за цената за раждане и от 1600 да скочи на 1760 лева цената на компютърната томография.