Леден дъжд валя в София. Улиците и тротоарите на града осъмнаха сковани от тънка ледена покривка.

Над 130 души са преминали през травматологията на УМБАЛСМ "Н.И. Пирогов" в София заради заледяванията, 20 са хоспитализирани, съобщиха от болницата.

Това е първото по-сериозно натоварване за травматолозите от "Пирогов" този сезон.

Най-честите наранявания са в областта на китката и глезените.

Днес са отворени допълнително три кабинета, като от болничното заведение имат готовност да отварят такива спрямо потока. Създадена е необходимата организация, като от болницата напомниха, че с приоритет са по-тежките случаи.

Травматолозите от болничното заведение съветват хората да бъдат изключително внимателни в студеното и заледено време, да бъдат обути със стабилни обувки и дебели дрехи и да стъпват внимателно. По възможност по-възрастните хора да не излизат навън.

В оперативния център на Столичния иснпекторат са подадени над 10 сигнала за заледени тротоари днес и са взети необходимите мерки.

Синоптиците предупреждават, че 7 области на страната е обявен жълт код за образуване на поледици през нощта и сутрешните часове на 5 декември. Опасното време е в сила за областите: Видин, Монтана, София област, Враца, Плевен, Ловеч и Велико Търново. Жълтият код означава потенциална опасност. Метеоролозите съветват гражданите да бъдат внимателни.