Над 120 са до момента кандидатите в обявения втори за тази година конкурс на Военноморските сили за попълването на 100 вакантни матроски длъжности. Срокът за подаване на документи е до 18 октомври 2019 г. Това съобщи пред журналисти днес флотилен адмирал Мален Чубенков - командир на флотилия бойни и спомагателни кораби, при откриването на събитията от кампанията "Бъди войник" в град Бургас. Адмиралът запозна представителите на медиите с целите на кампанията и подчерта, че именно благодарение на нея интересът към вакантните длъжности във ВМС е по-висок.

Снимка: МО

Стотици млади хора от 9 и 10 клас на училищата в града дойдоха в района на Морската гара, за да разгледат показа на въоръжение, екипировка и оборудване на видовете Въоръжени сили. Статичния и динамичния показ в рамките на кампанията "Бъди войник" наблюдаваха и кметът на Бургас Димитър Николов, и заместник-областният управител Валентин Крумов.

Мнозина от присъстващите посетители имаха възможност да се качат на военна моторна лодка и на катер от състава на ВМС и да се повозят в морските води в района на пристанището.

Жителите и гостите на Бургас наблюдаваха действията на групата за бординг операции от състава на флотилия бойни и спомагателни кораби при демонстрацията на извършване на проверка и задържане на кораб-нарушител. Флотилен адмирал Чубенков поясни, че това е една от задачите, които ежегодно се изпълняват от екипажите на ВМС по време на операции на НАТО в Средиземно море при проверка на чуждестранни кораби.

В Морската градина в Бургас младежите имаха възможност да се запознаят с условията и възможностите за постъпване на служба в Българската армия.

Те се насладиха и на изпълненията на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и Представителния духов оркестър на Военноморските сили. В концерта на откритата сцена "Охлюва" участваха и Фолклорен танцов ансамбъл "Лазур" и Вокално студио "Точно време" към военния клуб в Бургас, акробалет "Тиара" към военния клуб в Айтос и ученици от СУ "Добри Чинтулов" в гр. Бургас.