Монтирани са вече над 100 филтъра на комини, като само за последния месец са поставени над 84 филтъра. Това заяви зам.-кметът по екология Йоана Христова, която направи инспекция на монтирани филтри на комини в кв."Красна поляна".

През миналата година Столичният общински съвет одобри програма за монтиране на филтри на комини на отоплителни инсталации на домакинства, които не са включени в големите проекти за подмяна на отоплителните инсталации на домове, които се отопляват на дърва и въглища. До 2023 г. трябва да бъдат поставени филтри на 2 хиляди сгради като Столичната община осигурява финансирането с бюджета за всяка година. Програмата е предназначена за сгради, които не попадат в обхвата на двата проекта, с които Столичната община заменя отоплителните инсталации на 20 хиляди домакинства в столицата, обясниха от общината.

При поставените вече 84 филтъра имаме спестяване от над 1,5 тона емисии във въздуха, посочи Христова. Филтрите се поставят на къщи в "Красна поляна" и "Слатина". По думите на зам.-кмета, днешната проверка е констатирала, че хората са изключително доволни, филтрите са монтирани бързо, без неудобства. Предимствата са, че в къщите е по-чисто, а от комина не излиза черен дим. Хората ще използват дървесина, годна за отопление. Не се използват отпадъци и отпадъчни материали като предстои допълнителна информационна кампания тук на място защо е по-добре да се използват екологично чисти горива и поставянето на филтри, посочи Христова.

До края 2121 предстои да бъдат монтирани 1000 филтри. След това има допълнителна възможност за поставяне на още 1000 филтри. Стойността на един филтър е около 4 хил.лв. като това включва както доставка и монтаж, и строителните дейности, ремонтни на комините. Понякога е необходимо укрепване, каза Христова. Тя каза, че 50 на сто от замърсяването в града се дължи на автомобилите, 40 процента - на отоплението с битово гориво, останалите десет процента са различни други замърсявания.

Христова припомни, че заради влошаването на качеството на въздуха днес Столична община е въвела безплатно паркиране в буферните паркинги към станциите на метрото за всеки, който остави колата си и ползва градския транспорт.

Призоваваме гражданите, които имат възможност, да не използват личните си автомобили, а тези, които се отопляват на твърдо гориво - да преминат на алтернативно отопление. Безплатните паркинги са разположени по линиите на метрото на бул."Цариградско шосе", бул."Черни връх", бул."Ломско шосе", на бул."Александър Малинов" и на бул."Драган Цанков".