Размерът на проектобюджета на Столична община за 2019 г. към момента е 1,577 млрд. лева. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на брифинг днес в сградата на Столична община. 

Бюджетът на София за 2018 година бе малко по-малък - 1.5 млрд. лв. Сумата за догодина ще е по-голяма, като най-много средства ще отидат за софийското метро, за ремонта на улици и булеварди и за изграждането на нови улици.

Фандъкова изтъкна, че не е предвидено увеличение на данъците, извън законодателните промени, които са направени вече в Народното събрание. Тя добави, че щe бъде предложено на Столичния общински съвет да приеме минималните прагове на данъците за автомобилите, както и за курортните селища (за Столична това община това са град Банкя и вилна зона Панчарево), които не са основно жилище. С направените законодателни промени в парламента увеличение на данъка ще има за най-мощните автомобили, които са с нисък екологичен клас, предаде БТА.

Столичният кмет посочи, че в последните години, без да се вдигат данъците, от 2012 г. до края на 2017 г., са били събрани почти 184 млн. лева повече собствени приходи, което дава възможност да се реализират програмите на Столична община.

Как ще се харчат парите

Заложената капиталова програма на Столичната община през 2019 г. е в размер на 551 млн. лв., от които 58 процента са средства, които са защитени и са осигурени от европейските програми. Размерът на тези средства, заложени в бюджета, е 324 млн. лева.

"Последователно, в последните години, реализираме основни приоритети", подчерта Йорданка Фандъкова. По думите й като първи и основен приоритет остава екологията и подобряването на качеството на въздуха и чистотата в града. Тя напомни, че догодина предстои да се пусне в експлоатация първият участък от третата линия на метрото. Това ще бъде най-големият транспортен и екологичен проект, който е заложен в бюджета за 2019 г., изтъкна кметът.

Почти 133 млн. лева са инвестициите в новите автобуси и трамваи, които ще бъдат пуснат до края на тази и през следващата година. "Това са основни проекти, които целят както подобряване на обществения транспорт, така също и подобряване на околната среда", уточни Фандъкова. Общо за транспорт и транспортна инфраструктура от Столична община залагат 550 млн. лв. В тях основно са средствата за строителство на метрото.

51 млн. и 300 000 лв. са отделени за изграждане и ремонт на основни улици и булеварди. Големите обекти, които са включени в бюджета за следващата година, са 15. По-интересните от тях са разширението на бул. "Филип Кутев" в кв. "Лозенец", последният участък от бул. "Монтевидео" при новата метростанция, южното платно на бул. "Тодор Каблешков" (от бул. "България" до ул. "Костенски водопад", както и реализацията на пробива на бул. "Петър Дертлиев". Освен това са предвидени средства за изграждането на връзките със Северната столична тангента, на финала са отчуждителните процедури за Източната тангента (участъка до бул. "Владимир Вазов"). Сред големите обекти, които ще се реконструират през 2019 г., са още ул. "Първа Българска армия", бул. "Скобелев", бул."Президент Линкълн" в кв. "Овча купел", ул. "Народно хоро" в същия квартал. Изцяло реконструирана ще бъде ул. "Житница". Освен ремонт ще има на улиците "Кукуш", "Щросмайер", "Коперник", "Атанас Узунов".

38 млн. лева са заложени за ремонт и поддръжка улиците на територията на цялата Столична община във всички райони на града. 4,5 млн. лева са предвидените средства за инвестиции в изграждане улично осветление. 307 млн. лева ще се инвестират в строителството на първия и втория участък от третата линия на метрото, които са заложени в бюджета на Столична община за 2019 г., посочи Фандъкова.

Тя припомни, че последният участък ще бъде пуснат на два етапа - първо 5 км от него - от Красно село до "св. Патриарх Евтимий". След това, до края на 2019 г. , ще бъде пуснат и вторият етап - до бул. "Владимир Вазов". Участъкът, който се изгражда с 4 метростанции в кв. "Овча купел" до Околовръстния път на Горна баня, предстои да бъде пуснат в експлоатация в първата половина на 2020 г.

Предвидени са 17,6 млн. лева за основен ремонт на две ключови трамвайни трасета - по бул. "Цар Борис III" и по ул. "Каменоделска". С близо 33 млн. лева се закупуват 13 нови нископодови трамвая. Отделно, заедно с общинското дружество "Столичен автотранспорт", се инвестират около 100 млн. лева за нови автобуси.

Над 250 млн. лева се отделят за чистотата и възстановяване и поддържане на парковете, градските градини и междублоковите пространства.

Бюджетът за чистота е 206 млн. лева, което е 22 млн. лева повече. Повече средства ще бъдат насочени за миене, машинно метене и събиране на едрогабаритни отпадъци. Над 21 млн. лв. средствата за поддръжка на зелените площи.

В инвестиционната програма са заложени близо 18 млн. лева за продължаване на рекултивацията на старите депа - това бившите сметища в Суходол, Долни Богров и Садината.

400 000 лв. от бюджета се отделят за закупуване на мобилна климатична станция за измерване на качеството на атмосферния въздух.

Около 18 млн. лева се инвестират във възстановяване и реконструкция на парковете. Продължават ремонтите в "Западен парк", "Северен парк", "Южен парк", "Борисовата градина", парк "Дружба" в район "Искър". Около 10 млн. лв. общинското дружество "Софийски имоти" ще инвестира в разширението на новия парк "Възраждане", заедно с изграждането на аквапарк и общински басейн с минерална вода. Продължава реконструкцията на зоологическата градина, средствата за тази цел са над 600 000 лева, информира Фандъкова.

Един от основните приоритети на Столична община е образованието, образователната инфраструктура, модернизация, строителство и разширение на детски градини и училища, изтъкна столичният кмет. От различни източни са предвидени близо 68 млн. лв., като близо 19 млн. лева се отделят за цялостна реконструкция и изграждане на 15 детски градини, посочи Йорданка Фандъкова.